GOFRY kojarzą mi się z morzem i wakacjami :-D Muszą być chrupiące i niezbyt słodkie. Zawsze podawane z letnimi owocami! Do przygotowania mojej słodkiej propozycji użyłam zamiast zwykłej wody - WODĘ Z MŁODEGO KOKOSA oraz kawałki świeżych truskawek. Przepis wzbogaciłam wegańskim białkiem waniliowo-truskawkowym, a zamiast cukru użyłam niewielkiej ilość ERYTROLU (in.erytrytol).
Przepis idealnie pasuje na weekendowe śniadanie w towarzystwie ulubionych dodatków. Ja wybrałam bezcukrowy JOGURT SOJOWO-KOKOSOWY oraz kwaśne borówki. Mam nadzieję, że znajdą się wśród Was chętni na taki przysmak!!!
Przepis idealnie pasuje na weekendowe śniadanie w towarzystwie ulubionych dodatków. Ja wybrałam bezcukrowy JOGURT SOJOWO-KOKOSOWY oraz kwaśne borówki. Mam nadzieję, że znajdą się wśród Was chętni na taki przysmak!!!
Składniki (ok.3szt):
- 200g mieszanki mąki razowej pszennej, orkiszowej i owsianej (płatki owsiane)
- 1 butelka wody z młodego kokosa RIRI ACQUA DI COCCO
- 20g białka wegańskiego o smaku truskawkowym firmy MyProtein
- 6 dużych truskawek
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1 łyżka erytrolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- beztłuszczowy olej do smażenia w sprayu O kcal firmy PAM
- 100g bezcukrowego jogurtu sojowo-kokosowego firmy Provamel
- garść borówek
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
Wykonanie:
Płatki owsiane rozdrobnić na mąkę owsianą za pomocą robota kuchennego. Zmieszać z razową mąką pszenną, orkiszową, wegańskim białkiem, solą, proszkiem do pieczenia, erytrolem i wiórkami kokosowymi. Dodać truskawki pokrojone w drobną kostkę i całość dokładnie wymieszać z wodą kokosową.
Gofrownice bardzo mocno rozgrzewamy, spryskujemy olejem (dzięki temu nie będą przywierać do powierzchni teflonowej) i wlewamy ciasto. Gofry pieczemy do uzyskania lekko brązowej skórki. Jeszcze miękkie delikatnie wyjmujemy z gofrownicy (podważamy łopatką) i pozostawiamy na 3-4min do przestygnięcia na kratce lub drewnianej desce. Dzięki temu zrobią się chrupiące.
Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami np. jogurtem, bitą śmietaną, lodami, owocami i orzechami.
Gofrownice bardzo mocno rozgrzewamy, spryskujemy olejem (dzięki temu nie będą przywierać do powierzchni teflonowej) i wlewamy ciasto. Gofry pieczemy do uzyskania lekko brązowej skórki. Jeszcze miękkie delikatnie wyjmujemy z gofrownicy (podważamy łopatką) i pozostawiamy na 3-4min do przestygnięcia na kratce lub drewnianej desce. Dzięki temu zrobią się chrupiące.
Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami np. jogurtem, bitą śmietaną, lodami, owocami i orzechami.