Polska kuchnia może się pochwalić kilkoma wspaniałymi roślinnymi potrawami! Dziś na blogu pojawia się dobrze Wam znana KAPUSTA Z GROCHEM! Zazwyczaj jest ona podawana na wigilijnym stole, lecz ja w jeden z czerwcowych dni miałam ochotę na SEZONOWĄ WERSJĘ TEJ SURÓWKI. 

Czy jedliście kiedykolwiek MŁODĄ KAPUSTĘ Z GROCHEM, MARCHEWKĄ I KOPERKIEM?!?!?! Jeśli nie mieliście jeszcze takiej sposobności, polecam ten przepis!!! Wiecie przecież doskonale, że czegoś niedobrego bym Wam nie zaproponowała :-)


Składniki (na wielki gar): 
  • 1 główka młodej białej kapusty
  • 1 opak. grochu
  • 3 marchewki
  • 2 białe cebule
  •  1 pęczek koperku
  • 10 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • sól morska/himalajska
  • pieprz czarny/kolorowy
  • woda
  • soda oczyszczona do moczenia grochu (nie będziemy mieć dzięki temu rewolucji żołądkowych!)
Wykonanie: 
Wieczorem groch razem z łyżeczką sody oczyszczonej zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej kilka godzin.

Pierwsze liście kapusty wyrzucamy, myjemy główkę pod bieżącą wodą i siekamy na cienkie paski. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w piórka.

Groch płuczemy w świeżej wodzie i razem z kapustą umieszczamy w dużym garnku. Dorzucamy przyprawy - ziele angielski i liście laurowe. Zalewamy wodą na wysokość 2cm powyżej warzyw. Do momentu zagotowania nastawiamy duży ogień, potem zmniejszamy i na średnim lub małym ogniu gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając. Po 15-20min dodajemy marchew i cebulę, gotujemy przez kolejne 15-20min, aż warzywa będą miękkie a groch lekko będzie się rozpadać. 

Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą oraz drobno posiekanym koperkiem.  

Młoda kapusta idealnie komponuje się z wege kotletami i młodymi ziemniaczkami <3
 

Przepis dodany do akcji:
 28normal osmujpyohbanrhz6rurkzlyycylhnwzz39normal mlf8xyfmtp2u0mgjczudxdbkevbsyazz