Polska kuchnia może się pochwalić kilkoma wspaniałymi roślinnymi potrawami! Dziś na blogu pojawia się dobrze Wam znana KAPUSTA Z GROCHEM! Zazwyczaj jest ona podawana na wigilijnym stole, lecz ja w jeden z czerwcowych dni miałam ochotę na SEZONOWĄ WERSJĘ TEJ SURÓWKI.
Czy jedliście kiedykolwiek MŁODĄ KAPUSTĘ Z GROCHEM, MARCHEWKĄ I KOPERKIEM?!?!?! Jeśli nie mieliście jeszcze takiej sposobności, polecam ten przepis!!! Wiecie przecież doskonale, że czegoś niedobrego bym Wam nie zaproponowała :-)
Składniki (na wielki gar):
- 1 główka młodej białej kapusty
- 1 opak. grochu
- 3 marchewki
- 2 białe cebule
- 1 pęczek koperku
- 10 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- sól morska/himalajska
- pieprz czarny/kolorowy
- woda
- soda oczyszczona do moczenia grochu (nie będziemy mieć dzięki temu rewolucji żołądkowych!)
Wykonanie:
Wieczorem groch razem z łyżeczką sody oczyszczonej zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej kilka godzin.
Pierwsze liście kapusty wyrzucamy, myjemy główkę pod bieżącą wodą i siekamy na cienkie paski. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w piórka.
Groch płuczemy w świeżej wodzie i razem z kapustą umieszczamy w dużym garnku. Dorzucamy przyprawy - ziele angielski i liście laurowe. Zalewamy wodą na wysokość 2cm powyżej warzyw. Do momentu zagotowania nastawiamy duży ogień, potem zmniejszamy i na średnim lub małym ogniu gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając. Po 15-20min dodajemy marchew i cebulę, gotujemy przez kolejne 15-20min, aż warzywa będą miękkie a groch lekko będzie się rozpadać.
Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą oraz drobno posiekanym koperkiem.
Młoda kapusta idealnie komponuje się z wege kotletami i młodymi ziemniaczkami <3
Pierwsze liście kapusty wyrzucamy, myjemy główkę pod bieżącą wodą i siekamy na cienkie paski. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w piórka.
Groch płuczemy w świeżej wodzie i razem z kapustą umieszczamy w dużym garnku. Dorzucamy przyprawy - ziele angielski i liście laurowe. Zalewamy wodą na wysokość 2cm powyżej warzyw. Do momentu zagotowania nastawiamy duży ogień, potem zmniejszamy i na średnim lub małym ogniu gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając. Po 15-20min dodajemy marchew i cebulę, gotujemy przez kolejne 15-20min, aż warzywa będą miękkie a groch lekko będzie się rozpadać.
Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą oraz drobno posiekanym koperkiem.
Młoda kapusta idealnie komponuje się z wege kotletami i młodymi ziemniaczkami <3