Pomysł nie nowy i nie zaskakujący, a jednak mało osób zetknęło się z prażoną ciecierzycą. Musicie nadrobić tę zaległość!! CIECIERZYCOWY POPCORN jest chrupiący i co najważniejsze bardzo sycący. Z dodatkiem ziół i przyprawy curry staje się bardzo orientalną przekąską. Możecie ją zabrać ze sobą do kina, na imprezę lub przegryzać w domu oglądając film...
- 200g suchej ciecierzycy + woda + 1 łyżka sody
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki ziół dalmatyńskich, włoskich lub prowansalskich
- 2 łyżki oliwy/oleju
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnego dnia wylewamy wodę i gotujemy ciecierzycę w świeżej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli (gotujemy al dente!). Pozostawiamy na 15min do przestudzenia.
W dużej misce ciecierzycę mieszamy z olejem, ziołami i przyprawami. Pieczemy przez 60min w temp.160st C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (używamy funkcję termoobiegu). Ca jakiś czas należy przemieszać ciecierzycę, aby równomiernie się uprażyła.
Przepis dodany do akcji:
W dużej misce ciecierzycę mieszamy z olejem, ziołami i przyprawami. Pieczemy przez 60min w temp.160st C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (używamy funkcję termoobiegu). Ca jakiś czas należy przemieszać ciecierzycę, aby równomiernie się uprażyła.
Przepis dodany do akcji: