Czasem warto wracać do prostych i sprawdzonych przepisów, bez zbędnego udziwniania, rozkoszować się ich smakiem. Dziś przygotowałam dla Was najzwyklejszą na świecie ale najpyszniejszą OWSIANKĘ!
Jednak aby nie było zbyt nudno połączyłam ją z tym co jest dostępne w każdym warzywniaku, czyli z naszymi polskimi ŚLIWKAMI. To byłby prawdziwy grzech gdybym teraz po nie nie sięgnęła, gdy jest na nie sezon!
Więc rondle w górę i do roboty...Na szybkie śniadanie czy na podwieczorkowy deser zawsze się znajdzie czas oraz ochotę ;-)
Składniki na owsiankę: - 1 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
- 1/5 szkl. wody
- 1 łyżka cukry trzcinowego
- ok.10 śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Do rondelka wlewamy mleko i wodę oraz dosypujemy płatki i cukier. Gotujemy ok.10min.
Śliwki wypestkować i zmielić blenderem na mus. Następnie przelewamy mus do garnuszka, dodajemy cynamon i cukier. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji (ok.5-8min).
Owsiankę przekładamy do miseczki i polewamy musem. Dekorujemy orzechami wg uznania. Najlepiej smakuje na ciepło!
Śliwki wypestkować i zmielić blenderem na mus. Następnie przelewamy mus do garnuszka, dodajemy cynamon i cukier. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji (ok.5-8min).
Owsiankę przekładamy do miseczki i polewamy musem. Dekorujemy orzechami wg uznania. Najlepiej smakuje na ciepło!