Czasem warto wracać do prostych i sprawdzonych przepisów, bez zbędnego udziwniania, rozkoszować się ich smakiem. Dziś przygotowałam dla Was najzwyklejszą na świecie ale najpyszniejszą OWSIANKĘ!

Jednak aby nie było zbyt nudno połączyłam ją z tym co jest dostępne w każdym warzywniaku, czyli z naszymi polskimi ŚLIWKAMI. To byłby prawdziwy grzech gdybym teraz po nie nie sięgnęła, gdy jest na nie sezon!
Więc rondle w górę i do roboty...Na szybkie śniadanie czy na podwieczorkowy deser zawsze się znajdzie czas oraz ochotę ;-)


Składniki na owsiankę:
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
  • 1/5 szkl. wody
  • 1 łyżka cukry trzcinowego
Składniki na mus śliwkowy:
  • ok.10 śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko i wodę oraz dosypujemy płatki i cukier. Gotujemy ok.10min. 

Śliwki wypestkować i zmielić blenderem na mus. Następnie przelewamy mus do garnuszka, dodajemy cynamon i cukier. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji (ok.5-8min).

Owsiankę przekładamy do miseczki i polewamy musem. Dekorujemy orzechami wg uznania. Najlepiej smakuje na ciepło!

 Przepis dodany do akcji:
Jesienne SuperfoodsCzas na śliwkiJesienne słodkości!