>FIGI< >FIGI< >FIGI< już czas na figi! Jesień w Chorwacji to czas na dojrzałe i słodkie figi, które również dostępne są u nas. Po wysuszeniu owoców przechodzą niesamowitą przemianę, jak dla mnie mają inny smak w porównaniu do świeżych, nie mówiąc już oczywiście o konsystencji. Cena w sklepie za 1 sztukę za bardzo nie przyciąga do kupowania, ale raz do roku możemy zaszaleć i zrobić coś z nich super smacznego oraz zdrowego ;-)
Dlaczego warto jeść FIGI???...bo obniżają poziom złego cholesterolu, bo usprawniają funkcjonowanie układu krwionośnego i pokarmowego, bo są znakomitym przeciwutleniaczem, bo przeciwdziałają zaparciom, bo są bogate w potas
i przede wszystkim bo są po prostu PYSZNE!!!
Składniki: - 2 figi
- 1 banan
- 1 szkl.mleka roślinnego
- 1 łyżka karobu
- 4 krople esencji migdałowej
- garść migdałów w płatkach
Wykonanie:
Wszystko razem zmiksować, przelać do kieliszków i posypać płatkami migdałów.
Można trzymać w lodówce max.1 dzień.
Przepis dodany do akcji: