Kalendarzowa jesień nastała a zimny wiatr polarny daje nam to odczuć w ciągu dnia i nocy na własnej skórze. W słońcu gorąco, w cieniu zimno...nie wiadomo jak się ubrać, umieramy się za lekko i marzniemy  lub przegrzewamy bo ubraliśmy się jak cebulka. A to wszystko oznacza, że niedługo przeziębienia będą nas łapać i pochmurne nastroje... 
Ja się z tym nie zgadzam i wrzucam przepis na LETNIĄ OWOCOWĄ TARTĘ!  Zdaję sobie sprawę, że jest problem ze znalezieniem świeżych jagód czy truskawek, ale dla chcącego nic trudnego. ;-D 
Składniki na czekoladową tartę:
- 1 szkl mąki pszennej razowej
- 1 szkl zmielonego miksu płatków śniadaniowych
- 6 łyżek oleju ryżowego
- 1 szkl nierafinowanego cukru trzcinowego
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 1/3 szkl wody
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki karobu
- 500g tofu naturalnego
- 1/2 szkl mleka sojowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki karobu
- 4 łyżki syropu klonowego
- 15-20 szt truskawek
- 15-20 szt malin
- 1/2 szkl. jagód
Suche
 składniki na tartę umieszczamy w dużej misce, dodajemy olej i 
napęczniałe siemię lniane. Wyrabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i
 na 30min umieszczamy w zamrażarce.
Tofu wrzucamy do malaksera, wlewamy mleko, syrop i kakao z karobem. Wszystko mielimy na gładką czekoladową masę.
Tortownicę
 smarujemy olejem i wykładamy czekoladowym ciastem,  po czym nakłuwamy je 
widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20min w 
temp. 180st C. Wykładamy gorącą tartę z pieca aby ostygła. Następnie nakładamy na spód czekoladową masę serową i dekorujemy świeżymi owocami. 
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto stało się wilgotne i miękkie.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto stało się wilgotne i miękkie.