Kalendarzowa jesień nastała a zimny wiatr polarny daje nam to odczuć w ciągu dnia i nocy na własnej skórze. W słońcu gorąco, w cieniu zimno...nie wiadomo jak się ubrać, umieramy się za lekko i marzniemy  lub przegrzewamy bo ubraliśmy się jak cebulka. A to wszystko oznacza, że niedługo przeziębienia będą nas łapać i pochmurne nastroje... 

Ja się z tym nie zgadzam i wrzucam przepis na LETNIĄ OWOCOWĄ TARTĘ!  Zdaję sobie sprawę, że jest problem ze znalezieniem świeżych jagód czy truskawek, ale dla chcącego nic trudnego. ;-D 


Składniki na czekoladową tartę:
  • 1 szkl mąki pszennej razowej
  •  1 szkl zmielonego miksu płatków śniadaniowych
  • 6 łyżek oleju ryżowego
  • 1 szkl nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 1/3 szkl wody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki karobu 
Składniki na czekoladową masę serową:
  • 500g tofu naturalnego
  • 1/2 szkl mleka sojowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki karobu
  • 4 łyżki syropu klonowego
Owoce do dekoracji: 
  • 15-20 szt truskawek
  • 15-20 szt malin
  • 1/2 szkl. jagód
Wykonanie:
Suche składniki na tartę umieszczamy w dużej misce, dodajemy olej i napęczniałe siemię lniane. Wyrabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i na 30min umieszczamy w zamrażarce.

Tofu wrzucamy do malaksera, wlewamy mleko, syrop i kakao z karobem. Wszystko mielimy na gładką czekoladową masę.

Tortownicę smarujemy olejem i wykładamy czekoladowym ciastem,  po czym nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20min w temp. 180st C. Wykładamy gorącą tartę z pieca aby ostygła. Następnie nakładamy na spód czekoladową masę serową i dekorujemy świeżymi owocami. 

Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto stało się wilgotne i miękkie.