Co powiecie na słodką ale zdrową alternetywę sklepowych słodyczy?!?! ... Zamiast faszerować się pustymi kaloriami, chemicznymi dodatkami, tuczącym syropem glukozowo-fruktozowym i bezwartościową oczyszczoną białą mąką ostatnio upiekłam odżywcze i zdrowe ciasteczka.
Użyłam mąki owsianej, syropu klonowego, płatków żytnich, nierafinowanego oleju kokosowego, migdałów i świeżych moreli z domowego ogrodu. Ciasteczka a raczej małe placuszki wyszły przepyszne! Na pewno będę wracać do tego przepisu jakiś czas!
Myślę, że nie muszę już nic więcej dodawać by was zachęcić do tego wypieku...
- 1 szkl mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
- 1/2 szkl płatków żytnich
- 1/2 szkl mix otrębów żytnich i owsianych oraz zarodków pszennych
- 1/2 szkl zmielonych płatków migdałowych
- 1 1/2 szkl pokrojonych w kostkę moreli
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
- 1 łyżka naturalnej esencji migdałowej
- 1/3 szkl syropu klonowego
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli morskiej
- garść całych migdałów do dekoracji
Wszystkie suche składniki wrzucamy do dużej miski i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy syrop klonowy i siemię lniane wymieszane z wodą (odstawiamy na 5min do napęcznienia i zagęszczenia). Na koniec dorzucamy do ciasta owoce i ostatni raz mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W dłoniach formujemy kulki, wykładamy na papier i przyciskamy dłonią, tworząc małe placuszki. Po uformowaniu ok.12szt ozdabiamy całymi migdałami
Pieczemy ok.20-25min w temp. 180 st C do lekkiego zarumienienia.
Ciasteczka wyśmienicie smakują z dodatkiem domowego bezcukrowego dżemu brzoskwiniowego lub morelowego.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W dłoniach formujemy kulki, wykładamy na papier i przyciskamy dłonią, tworząc małe placuszki. Po uformowaniu ok.12szt ozdabiamy całymi migdałami
Pieczemy ok.20-25min w temp. 180 st C do lekkiego zarumienienia.
Ciasteczka wyśmienicie smakują z dodatkiem domowego bezcukrowego dżemu brzoskwiniowego lub morelowego.
Przepis dodany do akcji: