Latem dostępność rozmaitych świeżych owoców jest na wyciągnięcie ręki, dlatego trzeba z niej korzystać póki sezon w pełni. Lekkie desery, koktajle i wszelkie potrawy są zawsze mile widziane podczas upalnych dni...

Dziś przygotowałam orzeźwiający koktajl - smoothie z soczystych owoców. Jabłka w moim domu dostępne są przez cały rok. Z bananów korzystam bardzo rzadko, ponieważ zalewane są (dosłownie!) chemicznymi substancjami dwukrotnie - aby zatrzymać dojrzewanie podczas transportu, a następnie spryskiwane cieczą przyspieszającą ich rozwój. Jednak od czasu do czasu mam na nie ochotę, choć prawdę mówiąc ich smak umywa się do tych rosnących i dojrzewających w naturalny warunkach.

 Grejpfrut jest idealnym owocem, który tworzy balans między smakiem słodkim a gorzkim i kwaśnym, natomiast świeże letnie truskawki mają cudowny smak oraz aromat, więc dodaję je gdzie tylko mogę!


Składniki: 
  • 1 jabłko
  • 1 grejpfrut
  • 1 banan
  • 10-15 truskawek
Wykonanie:
Owoce dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą. Banan obieramy ze skórki, z jabłka wydrążamy twardy środek. Obieramy truskawki z szypułek, a grejpfruta ze wszystkich błon zewnętrznych i wewnętrznych (dzięki temu pozbędziemy się goryczy). Pokrojone owoce wrzucamy do blendera i miksujemy.

Koktajl jest wystarczająco słodki, dlatego nie ma potrzeby dodawać syropów czy cukru. 
Przepis dodany do akcji:
Lekkie i szybkie dania na upalne dniLetnie owocePiknikUczta pod gołym niebem