Brak pomysłów na obiad? To może 1-garnkowa sojowa potrawka z warzywami i brązowym ryżem? Dominuje w niej kolor zielony, bo znajdziecie w niej brokuła, brukselkę, zieloną fasolkę i hit wiosenny w postaci szparagów ;-) A co! Jak szaleć to na bogato ;-P
- 300g ugotowanej soi (moczonej przez noc i ugotowanej w czystej wodzie)
- 200g ryżu brązowego (moczonego przez noc)
- 1/2 brokułu
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 200g brukselki
- 2 garście zielonej fasolki
- 1 biała cebula pokrojona w piórka
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżki pasty green curry
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka startej trawy cytrynowej w proszku
- sól i biały pieprz
- woda
Do ugotowanej i odcedzonej soi dolewamy świeżej wody i dosypujemy ryż z warzywami: brukselkę przekrojoną na pół, pokrojone na mniejsze części fasolkę i szparagi. Dolewamy wody, tak aby przykryła zawartość naszego garnka.
Po 10min dodajemy brokuła i piórka cebuli. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy kolejne 10min. Doprawiamy curry i pozostałymi przyprawami. W razie potrzeby na końcu dodajemy szczyptę soli lub odrobinę sosu sojowego.
Gotujemy na małym ogniu do zredukowania wody i ugotowania (nie rozgotowania!) ryżu i wszystkich warzyw.
Po 10min dodajemy brokuła i piórka cebuli. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy kolejne 10min. Doprawiamy curry i pozostałymi przyprawami. W razie potrzeby na końcu dodajemy szczyptę soli lub odrobinę sosu sojowego.
Gotujemy na małym ogniu do zredukowania wody i ugotowania (nie rozgotowania!) ryżu i wszystkich warzyw.