Brak pomysłów na obiad? To może 1-garnkowa sojowa potrawka z warzywami i brązowym ryżem? Dominuje w niej kolor zielony, bo znajdziecie w niej brokuła, brukselkę, zieloną fasolkę i hit wiosenny w postaci szparagów ;-) A co! Jak szaleć to na bogato ;-P

Składniki: 
  • 300g ugotowanej soi (moczonej przez noc i ugotowanej w czystej wodzie)
  • 200g ryżu brązowego (moczonego przez noc)
  • 1/2 brokułu
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 200g brukselki
  • 2 garście zielonej fasolki
  •  1 biała cebula pokrojona w piórka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki pasty green curry
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka startej trawy cytrynowej w proszku
  • sól i biały pieprz
  • woda
Wykonanie:
Do ugotowanej i odcedzonej soi dolewamy świeżej wody i dosypujemy ryż z warzywami: brukselkę przekrojoną na pół, pokrojone na mniejsze części fasolkę i szparagi. Dolewamy wody, tak aby przykryła zawartość naszego garnka. 

Po 10min dodajemy brokuła i piórka cebuli. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy kolejne 10min. Doprawiamy curry i pozostałymi przyprawami. W razie potrzeby na końcu dodajemy szczyptę soli lub odrobinę sosu sojowego. 

Gotujemy na małym ogniu do zredukowania wody i ugotowania (nie rozgotowania!) ryżu i wszystkich warzyw.
 

Przepis dodany do akcji:
92embed jsbhscprciay77tr2ejxzjxw0ggpgazz86embed kf3xucojywiq8w6zqotdtyhsqswxkqzz