Długi weekend czerwcowy zapowiada się ciepły i słoneczny, więc pewnie wielu z was będzie spędzać czas przy grillach. Z tą myślą wrzucam pomysł na smaczną bombę witaminową z jarmużu, pokrzywy i innych warzyw, którą polałam domowym sosem czosnkowym.
Zaskoczeni POKRZYWĄ?! Wielu pewnie nie wpadłoby na pomysł by wykorzystać ją w kuchni, bo uważana jest za zwykły chwast. To olbrzymi błąd! Pokrzywa to doskonałe (i darmowe!) źródło minerałów i witamin, zawiera m.in. wit.C, K1, B2, wapń, żelazo, potas, jod i krzem. Wzmacnia organizm, oczyszcza z toksyn, poprawia przemianę materii, korzystnie wpływa na pracę całego układu pokarmowego, trzustki, wątroby i żołądka, ma działanie bakteriobójcze oraz przeciwbólowe.
Mam nadzieję, że przekonałam was, abyście włączyli do swojej diety pokrzywę, czy to w formie sałaty, zupy, naparu albo soku- każde rozwiązanie to krok w stronę poprawy waszego zdrowia. To co...rozpalamy grilla i bierzemy się za świętowanie?!
- 2 garście rozdrobnionego jarmużu
- 1 garść młodych wierzchołkowych listków pokrzywy (nie kwitnącej)
- 1/2 awokado
- 1/3 żółtej papryki
- 1/2 ogórka szklarniowego lub 2 ogórki gruntowe
- 5 rzodkiewek
- 10 pomidorków daktylowych
Składniki na sos czosnkowy:
- 1 opak.jogurtu naturalnego sojowego
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- odrobina wody
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i jeśli jest taka konieczność obieramy. Kroimy w plasterki i mieszamy z rozdrobnionym w rękach jarmużem i drobno posiekanymi liśćmi pokrzywy.
Jogurt mieszamy z czosnkiem, przyprawami i odrobiną wody, dzięki temu nie będzie za bardzo gęsty. Odstawiamy na 30min by przeszedł czosnkiem. Możemy również dodać posiekanego koperku lub pietruszki.
Jogurt mieszamy z czosnkiem, przyprawami i odrobiną wody, dzięki temu nie będzie za bardzo gęsty. Odstawiamy na 30min by przeszedł czosnkiem. Możemy również dodać posiekanego koperku lub pietruszki.