Długi weekend czerwcowy zapowiada się ciepły i słoneczny, więc pewnie wielu z was będzie spędzać czas przy grillach. Z tą myślą wrzucam pomysł na smaczną bombę witaminową z jarmużu, pokrzywy i innych warzyw, którą polałam domowym sosem czosnkowym. 

Zaskoczeni POKRZYWĄ?! Wielu pewnie nie wpadłoby na pomysł by wykorzystać ją w kuchni, bo uważana jest za zwykły chwast. To olbrzymi błąd! Pokrzywa to doskonałe (i darmowe!) źródło minerałów i witamin, zawiera m.in. wit.C, K1, B2, wapń, żelazo, potas, jod i krzem. Wzmacnia organizm, oczyszcza z toksyn, poprawia przemianę materii, korzystnie wpływa na pracę całego układu pokarmowego, trzustki, wątroby i żołądka, ma działanie bakteriobójcze oraz przeciwbólowe. 

Mam nadzieję, że przekonałam was, abyście włączyli do swojej diety pokrzywę, czy to w formie sałaty, zupy, naparu albo soku- każde rozwiązanie to krok w stronę poprawy waszego zdrowia. To co...rozpalamy grilla i bierzemy się za świętowanie?!

Składniki na sałatę:
  • 2 garście rozdrobnionego jarmużu
  • 1 garść młodych wierzchołkowych listków pokrzywy (nie kwitnącej)
  • 1/2 awokado
  • 1/3 żółtej papryki
  • 1/2 ogórka szklarniowego lub 2 ogórki gruntowe
  • 5 rzodkiewek
  • 10 pomidorków daktylowych

Składniki na sos czosnkowy:
  • 1 opak.jogurtu naturalnego sojowego
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • odrobina wody
    Wykonanie:
    Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i jeśli jest taka konieczność obieramy. Kroimy w plasterki i mieszamy z rozdrobnionym w rękach jarmużem i drobno posiekanymi liśćmi pokrzywy.

    Jogurt mieszamy z czosnkiem, przyprawami i odrobiną wody, dzięki temu nie będzie za bardzo gęsty. Odstawiamy na 30min by przeszedł czosnkiem. Możemy również dodać posiekanego koperku lub pietruszki.


    Przepis dodany do akcji: 
    92embed jsbhscprciay77tr2ejxzjxw0ggpgazz  Danie pachnące ziołami - wiosna 2015Uczta pod gołym niebem