Pasta palce lizać! Jedna z moich ulubionych, bo ze słodkimi i zarazem kwaskowatymi pomidorkami suszonymi. Jej smak będzie na pewno bardziej aromatyczny jeśli użyjemy świeżych ziół. Biegnijcie do sklepu po świeże pieczywko, które wraz z pastą stanie się waszym idealnym pomysłem na kolację czy śniadanie. Zapowiada się smacznie!
- 200g ugotowanej ciecierzycy
- 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli morskiej/himalajskiej
- szczypta pieprz
- 6 łyżek filtrowanej lodowatej wody
Ugotowaną
ciecierzycę miksujemy na gładką masę razem z pomidorkami, oliwą, czosnkiem i przyprawami. Mielimy przez ok.3min, po tym
czasie dodajemy wodę i ponownie mielimy przez ok.3min.
Pasta powinna być idealnie gładka i aksamitna w smaku. Na wierzch możemy
posypać posiekanymi ziołami
np.rozmarynem, tymiankiem czy pietruszką.
Pasta sprawdza się na świeżym pieczywie jako dodatek do naszych ulubionych sałat.
Przepis dodany do akcji: