Kasza jaglana jest produktem uniwersalnym, może być wykorzystywana na słodko do jaglanki z bakaliami lub słono np.w paście kanapkowej. Przepis ten pochodzi z eventu organizowanego przez Vegan Hooligan Crew pt."Kasza Lunch". Zakochałam się w tej paście od pierwszego spróbowania! Spróbujcie sami...
- 250g marchwi
- 200g ugotowanej kaszy jaglanej
- 70g wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju/oliwy
- przyprawy: curry, kumin, chili, imbir, cynamon, sól
Na patelni podsmażyć przyprawy (bez soli), po 3min dodać obraną i pokrojoną w plastry marchew. Zalać wodą i gotować do miękkości. Na 5 min min przed końcem wsypać wiórki kokosowe i dodać pół łyżeczki soli. Następnie zawartość patelni przełożyć do miski i dodać kaszę jaglaną. Blendujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest nadal zbyt słodka, doprawiamy solą.