Nie jadam ryb choć smak śledzia w sałatce majonezowej z dawnych lat nadal chodzi mi po głowie od pewnego czasu. Dobra okazja do jej przyrządzenia przyszła wraz ze świętami wielkanocnymi. 

Natknęłam się na ten przepis przeglądając ebooka pt."Dobre Decyzje - Kuchnia bez ości", którego wydała organizacja Otwarte Klatki. Szczerze zachęcam do przewertowania ich pomysłów! Ebooki "Dobre Decyzje" są darmowe i możecie je ściągnąć kopiując oraz wklejając w przeglądarkę poniższy link:

http://www.otwarteklatki.pl/dobre-decyzje/#.VS9-7JP6rfY 


Składniki na domowy wegański majonez:
  • 1/2 szklanki mleka sojowego naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju ryżowego/ rzepakowego/ słonecznikowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól morska, pieprz biały
Wykonanie majonezu:
Mleko i ocet wlać do blendera kielichowego i miksować przez 2-3min. Następnie dodać przyprawy i miksować przez kolejne 5min. Po tym czasie powoli wlewać do blendera olej cały czas miksując. Majonez wkładamy do lodówki na 1-2h aby bardziej stężał. 

Przechowujemy w lodówce w czystym i szczelnym słoiczku do 5 dni.



Składniki na sałatkę:
  • 2 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • kostka marynowanego/wędzonego tofu
  • 2 arkusze glonów nori
  • kilka łyżek majonezu wegańskiego
  • sól morska, pieprz czarny
Wykonanie:
Buraki i ziemniaki gotujemy lub pieczemy w skórce. Po przestudzeniu, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach bądź kroimy razem z tofu i jabłkiem w kostkę. Cebulkę drobno siekamy.
Do dużej miski wrzucamy wszystkie pokrojone składniki, glony nori rozrywamy na małe płatki, dodajemy kilka łyżek domowego majonezu i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. 
Sałatkę odstawiamy na 2h aby smaki dobrze się ze sobą połączyły.