Falafele! Każdy weganin i wegetarianin powinien je znać. Osobiście jestem ich wielką fanką. Uważam, że najlepiej smakują w zestawieniu z sosem czosnkowym. To prawdziwy marokański rarytas. Wystarczy dołożyć pitę lub tortillę oraz świeże warzywa i pyszny egotyczny obiad mamy na talerzu!
- 500g ugotowanej ciecierzycy
- 1 duży upieczony lub ugotowany burak
- 1/2 cebuli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta kuminu, kardamonu i kolendry
- odrobina wody
- 1 duży lub 2 małe naturalne jogurty sojowe
- odrobina mleka roślinnego
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska i czarny pieprz do smaku
Ciecierzycę razem z pokrojonym w dowolny sposób burakiem mielimy za pomocą blendera na gładką masę. Podczas miksowania dodajemy kilka łyżek filtrowanej wody oraz oliwę. Dorzucamy wszystkie przyprawy i sok z cytryny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok.40min w 180st C. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok.40min w 180st C. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym.