Jestem owocoholiczką, bo uwielbiam owoce i uważam, że najlepiej smakują w prostych kompozycjach. Sałatki owocowe goszczą u mnie bardzo często i zamiast jogurtu wolę je jeść z dżemem i sezamem. Sałatka tym bardziej będzie efektownie wyglądała, jeśli podamy ją w wydrążonym ananasie. W ten sposób na pewno zrobi duże wrażenie na gościach.
- 1 ananas
- 2 kiwi
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 2 banany
- 15-20 winogron czerwonych/zielonych
- 5-6 łyżek domowego dżemu np. wiśniowego lub z czarnej porzeczki
- 5-6 łyżek sezamu
Czubek ananasa z liśćmi odcinamy a środek wydrążamy za pomocą drylownicy, uzyskane w ten sposób plastry kroimy w kostkę. Wszystkie owoce myjemy, usuwamy niejadalne części i drobno kroimy w kostkę bądź plastry. Mieszamy z dżemem i sezamem. Przekładamy do wydrążonego ananasa, a czubek przytwierdzamy za pomocą patyczka do szaszłyków.