Dziś podzielę się z wami pomysłem na pilaw z bakłażanem i suszonymi pomidorami. Jest to danie, które gościło na lunchu bałkańskim organizowanym przez Vegan Hooligan Crew. Uwielbiam tą sałatkę i mogłabym ją jeść niemal codziennie!
- 1 bakłażan
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 200g ryżu jaśminowego
- 4 łyżki rodzynek
- 10 suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kolorowego pieprzu
- 1 i 1/2 szklanki wody
Ryż wraz z rodzynkami gotujemy w wodzie bez soli, po kilku minutach gdy ryż będzie wystarczająco miękki, ale nie rozgotowany, ściągamy z ognia i odcedzamy. Bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z drobno posiekaną cebulą oraz suszonymi pomidorami. Dodajemy ugotowany ryż z rodzynkami oraz przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem,a na koniec posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.