Nawet będąc na wegańskiej diecie nie trzeba rezygnować z serów a la feta. W tym wydaniu zrobiłam z różnokolorowymi paprykami oraz aromatycznymi ziołami. Sałata z warzywami i migdałowym serem jest przepysznym pomysłem na kolację.
- 200g płatków migdałowych lub blanszowanych migdałów
- 70g papryki żółtej
- 70g papryki pomarańczowej
- 100g papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki octu owocowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 0,5 łyżeczka czosnku staropolskiego
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki bazylii
Wykonanie:
Migdały moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie mielimy na gładką masę. Dodajemy ocet, oliwę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kawałki różnokolorowych papryk kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dokładnie mieszamy z masą. Do małego kwadratowego naczynia żaroodpornego (10x10cm) wyłożonego papierem do pieczenia przekładamy migdałowy serek.
Pieczemy w 180st C przez ok.20min, następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze ok.5-10min (uważamy aby ser się nie spalił lecz lekko przypiekł z wierzchu).