Tym razem zapraszam do spróbowania przepysznej zupy-krem. W roli głównej por i mleczko kokosowe, a do zagęszczenia masy użyto ziemniaków. Przepis wypróbowany podczas spotkania ze znajomymi i każdy wyraził pozytywną opinię, dlatego z czystym sumieniem mogę dziś polecić:
krem porowo-ziemniaczany na mleczku kokosowym z brokułowymi kiełkami!
Składniki:
- pół opakowania suszonych warzyw do bulionu
- 1 cebula
- 2 średnie ziemniaki
- 2 całe pory
- 3 ząbki czosnku
- 1 mleczko kokosowe
- 1,5 L wody
- 1 łyżeczka kurkumy lub curry
- sól himalajska
- biały pieprz
Wykonanie:
Obieramy i kroimy w dowolny sposób wszystkie warzywa. Wlewamy wodę do garnka i dodajemy suszone warzywa oraz ziemniaki, gotujemy 15 min. Do garnka dodajemy por i cebulę, a po 15 min wlewamy mleczko kokosowe i doprawiamy. Po kolejnych 10 min zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką zupę. Jeśli krem jest za rzadki można gotować na małym ogniu przez kolejne 15 min, aż wyparuje nadmiar wody.