Uznawana jest za żywieniowe dobrodziejstwo. Nie uczula bo nie zawiera glutenu ani gliadyny. Wspomaga trawienie, jest zasadotwórcza i lekkostrawna. Ponadto zmniejsza wydzielanie śluzu, działa wspomagająco przy infekcjach (szczególnie przy katarze) a także chorobach nowotworowych. Jest doskonałym produktem na zimę, bo odżywia i ociepla organizm. Przeciwdziała odwapnieniu kości oraz poprawia stan skóry, włosów i paznokci. O czym mowa?...Oczywiście o kaszy jaglanej!
Składniki:
- 200g suchej kaszy jaglanej
- 1 brokuł
- 1 czerwona papryka
- pół słoiczka suszonych pomidorów (ok.14 połówek)
- garść oliwek (ok.14 szt)
- 100g rukoli
- 2 liście sałaty czerwonej gorzkiej "Lollo Rosso" (opcjonalnie)
- 3 szklanki wody
- 5 łyżek wegańskiego majonezu
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól himalajska, pieprz kolorowy
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180st C i przez 10min pieczemy pokrojoną w kostkę paprykę i rozdrobiony na małe różyczki brokuł. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną w 3 szklankach wody aż do całkowitego wchłonięcia płynu (ok.15-20min). Kaszę i warzywa studzimy. Suszone pomidory drobno kroimy w kostkę, a oliwki w cienkie plasterki. Rwiemy na małe kawałki czerwoną gorzką sałatę. Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski, dodajemy rukolę i majonez. Przyprawiamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.