Brak Wam pomysłu na obiad?? To może zaproponuję coś pikantnego, pomidorowego z ciecierzycą, bakłażanem i cukinią w roli głównej! Jest to inspiracja egzotycznych smaków pochodzących z Maroka. Z pewnością nie zabraknie tutaj kolendry, kuminu, cynamonu, imbiru, czerwonej papryki i pasty harissa...
- 250g suchej ciecierzycy
- 1 passata pomidorowa (pomidory w kawałkach)
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pasty harissa
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- pół łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki kurkumy
- sól himalajska i mielony kolorowy pieprz
- 3 szklanki wody (ok. 0,75L)
- oliwa z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
Wieczorem ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez kilkanaście godzin. Wylewamy wodę i zalewamy ponownie świeżą. Wstawiamy garnek i po pierwszym zagotowaniu się ciecierzycy, wylewamy wodę z białym kożuchem. Ponownie zalewamy wodą i gotujemy przez ok.30min.
W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Bakłażan i cukinię kroimy w duże plastry, które dzielimy na dwie połówki. Wszystkie warzywa podsmażamy przez ok.10 min na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie wlewamy passatę pomidorową i 3 szklanki wody (ok.0,75L), podduszamy warzywa na delikatnym ogniu przez 10min.
Na koniec dodajemy ugotowaną ciecierzycę i wszystkie przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5min. Potrawkę podajemy z listkami świeżej bazylii oraz brązowym ryżem.
W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Bakłażan i cukinię kroimy w duże plastry, które dzielimy na dwie połówki. Wszystkie warzywa podsmażamy przez ok.10 min na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie wlewamy passatę pomidorową i 3 szklanki wody (ok.0,75L), podduszamy warzywa na delikatnym ogniu przez 10min.
Na koniec dodajemy ugotowaną ciecierzycę i wszystkie przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5min. Potrawkę podajemy z listkami świeżej bazylii oraz brązowym ryżem.