Brak Wam pomysłu na obiad?? To może zaproponuję coś pikantnego, pomidorowego z ciecierzycą, bakłażanem i cukinią w roli głównej! Jest to inspiracja egzotycznych smaków pochodzących z Maroka. Z pewnością nie zabraknie tutaj kolendry, kuminu, cynamonu, imbiru, czerwonej papryki i pasty harissa...

 

Składniki:
  • 250g suchej ciecierzycy
  • 1 passata pomidorowa (pomidory w kawałkach)
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty harissa
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • pół łyżeczki kolendry 
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól himalajska i mielony kolorowy pieprz
  • 3 szklanki wody (ok. 0,75L)
  • oliwa z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii


Wykonanie:
Wieczorem ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez kilkanaście godzin. Wylewamy wodę i zalewamy ponownie świeżą. Wstawiamy garnek i po pierwszym zagotowaniu się ciecierzycy, wylewamy wodę z białym kożuchem. Ponownie zalewamy wodą i gotujemy przez ok.30min. 

W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Bakłażan i cukinię kroimy w duże plastry, które dzielimy na dwie połówki. Wszystkie warzywa podsmażamy przez ok.10 min na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.  Następnie wlewamy passatę pomidorową i 3 szklanki wody (ok.0,75L), podduszamy warzywa na delikatnym ogniu przez 10min. 

Na koniec dodajemy ugotowaną ciecierzycę i wszystkie przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5min. Potrawkę podajemy z listkami świeżej bazylii oraz brązowym ryżem.