Pierwszy raz jak usłyszałam o wegańskim serze to pomyślałam: jak to jest możliwe?! Czy w ogóle będzie smaczny? Do wykonania sera a la feta przekonała mnie Pani z "Zdrowie na Talerzu". Uzależniłam się od niego i co jakiś czas piekę z różnych składników, szukając najsmaczniejszych połączeń.
Składniki:
- 2 szklanki płatków migdałowych
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól himalajska, pieprz
- trochę wody
- zioła dalmatyńskie
- czerwony pieprz
Wykonanie:
Płatki migdałowe blendujemy wraz z wodą i olejem na gładką masę, zajmie nam to kilka minut. Warto co jakiś czas zrobić chwilkę przerwy, by nie przegrzał nam się blender i aby zebrać ze ścianek niezmiksowane kawałki. Masa musi być plastyczna ale nie za rzadka. Dodajemy sól, pieprz, ocet i sok z cytryny, następnie dokładnie mieszamy. Serek możemy uformować na kształt rolady, obtoczyć w ziołach i pieprzu, a potem umieścić na papierze do pieczenia bądź folii aluminiowej. Drugą opcją jest wyłożenie folią aluminiową małego naczynia żaroodpornego, na dno wysypać przyprawy, wyłożyć masę i na wierzch posypać znowu przyprawami.
Jeśli chcemy bardziej spieczony serek umieszczamy go w piekarniku na ok.40 min w temp. 150st C. Jeśli ma być bardziej miękki temperaturę obniżamy do 130st C i pieczemy 50 min. Serek ostudzić i pokroić. Najlepiej smakuje z sałatą, różnokolorowymi warzywami i kiełkami, polaną sosem vinegrette.
Jeśli chcemy bardziej spieczony serek umieszczamy go w piekarniku na ok.40 min w temp. 150st C. Jeśli ma być bardziej miękki temperaturę obniżamy do 130st C i pieczemy 50 min. Serek ostudzić i pokroić. Najlepiej smakuje z sałatą, różnokolorowymi warzywami i kiełkami, polaną sosem vinegrette.