Przepis pochodzi z ebooka Vegan Hooligan Crew, który mam nadzieję, niebawem się ukaże i będzie dostępny do ściągnięcia. Zamieszczone będą w nim zarówno pomysły na śniadania, obiady jak i kolacje. Sałatka japońska jest jednym z przepisów wartych polecenia. Zawiera wiele witamin i soli mineralnych, dlatego warto do niej wracać co jakiś czas.
- 200g suchego ryżu jaśminowego
- mała puszka groszku lub 100g gotowanego
- 3 średniej wielkości marchwie
- 1 awokado
- 1 średni ogórek
- 50g sezamu (mieszanka białego i czarnego)
- 3 liście wodorostów nori
- sos sojowy
Wykonanie:
Ryż gotujemy w 2-krotnie większej ilości wody niż ziaren (1:2), ważne aby nie rozgotować. Pokroić w drobną kostkę świeżą marchew, awokado i ogórek. Uprażyć na patelni ziarna sezamu (5-7 minut). Dodać groszek konserwowy lub ugotowany groszek (gotować al dente). Składniki połączyć z ryżem, dodać porwane na drobne kawałeczki płaty nori, wszystko wymieszać i doprawić sosem sojowym. Na wierzch posypać odrobiną sezamu.