Warzywne curry z kaszą bulgur 🍲


Tym pysznym obiadem raczyłam się przez ostatni tydzień i żałuje że nie mam więcej 😅🙃 Wyszło przesmacznie❗️


👉przepis WEGAŃSKI / MIĘSNY, BEZ LAKTOZY


🍽SKŁADNIKI (1 porcja)

•pół kostki tofu / 100g indyka + 50g polędwicy z kurczaka

•mała marchew, kawałek kalafiora i papryki czerwonej

•3 liście kafiru

•łyżka oliwy / oleju

•1/5 mleczka kokosowego

•przyprawy: kurkuma, curry, sól i pieprz

•łyżeczka pasty THO KHA

•łyżeczka soku z limonki / cytryny

•łyżeczka cukru / erytrytolu / ksylitolu

•woreczek kaszy bulgur

•świeża kolendra


🍽WYKONANIE:

Na patelni podsmażamy pokrojone kawałki warzyw, wrzucamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy tofu lub mięso i wrzucamy do garnka z warzywami. Zalewamy mleczkiem kokosowym i odrobiną wody, dodajemy przyprawy i gotujemy.


W osobnym garnku gotujemy kaszę w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.


Wykładamy na talerz - kaszę i sos warzywny, dekorujemy listkami kolendry.