Marchewka nie jest wyczuwalna w muffinkach a powoduje że nawet po tygodniu przechowywania ich w lodowce pozostaną nadal wilgotne 🤤 Idealne jako coś słodkiego „do kawy” ale i na śniadanie podawane z jogurtem 🧁 

Składniki: 
  • 3 jajka 
  • 1 jogurt naturalny/skyr 
  • 300g marchewki 
  • 150g mąki (ja użyłam mix mąki orkiszowej, kukurydzianej i grochowej) 
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • 80-100g erytrolu/ksylitolu 
Wierzch: 
  • jogurt zmiksowany z owocami (opcjonalnie z odżywką białkową) 
  • świeże owoce (u mnie jeżyny)
Wykonanie: 
Jajka ubijamy z erytrolem przez kilka minut, dodajemy jogurt i dalej miksujemy, dodajemy mąkę i sodę - dalej miksujemy. Na końcu dodajemy marchewkę i mieszamy łyżką.Masę przekładamy do foremek.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180st C i pieczemy 35min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w lekko uchylonym na 10-15min. Wykładamy do przestudzenia. 

Dekorujemy jogurtem i owocami.