Od dawna poszukiwałam przepisu na idealne PANCAKES. Najwięcej przepisów można znaleźć na amerykańskich blogach, często jednak wykorzystywane są gotowe mieszanki różnych mąk razem z substancjami spulchniającymi, które nie są dostępne w Polsce. Po wielu próbach i poszukiwań wreszcie znalazłam kilka ciekawych propozycji, z których wyciągnęłam to co najlepsze i złożyłam w jedną smaczną całość.
Moje idealne amerykańskie naleśniki spełniają kilka ważnych warunków, którymi kierowałam się przy komponowaniu tej receptury:
-są bezcukrowe
-są bezglutenowe
-są beztłuszczowe
-mają mało składników
-są łatwe w przygotowaniu
-są zdrowe, puszyste i pyszne!
Składniki na NALEŚNIKI (ok.10 małych szt):
- 1 szkl.płatków owsianych bezglutenowych
- 3/4 szkl.wody
- 1,5 banana
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka pasty waniliowej lub 1/2 łyżeczki nasion wanilii (opcjonalnie)
- 6-10 suszonych daktyli zamoczonych w wodzie przez kilka godzin
Wykonanie:
Bezglutenowe płatki owsiane rozdrobnić na mąkę owsianą za pomocą robota kuchennego. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wszystko zmielić i zmieszać (zajmie to dobrych kilka minut).
UWAGA! Ciasto musi być bardzo gęste, aby się nie rozlało na patelni! Pancakes smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą.
Daktyle z wodą zmielić za pomocą blendera na konsystencję musu/kremu, po czym smarujemy nią naleśniki i przekładamy plasterkami banana, a wierzch posypujemy orzechami włoskimi.
UWAGA! Ciasto musi być bardzo gęste, aby się nie rozlało na patelni! Pancakes smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą.
Daktyle z wodą zmielić za pomocą blendera na konsystencję musu/kremu, po czym smarujemy nią naleśniki i przekładamy plasterkami banana, a wierzch posypujemy orzechami włoskimi.