🔄 Odwrócony jabłecznik 🔄
Bardzo proste i szybkie ciasto, przez to że na dno naczynia żaroodpornego (albo blachy) wsypujemy najpierw owoce i orzechy a dopiero potem wlewamy ciasto, nie dojdzie do przypalenia wierzchu. Owoce są nadal miękkie a ciasto wilgotne 🥧
🔄SKŁADNIKI (duże naczynie żaroodporne prostokątne):
•5 jabłek
•4 łyżki orzechów laskowych
•150ml białka jaj @farmabialka.pl
•2 miarki białka @fitwomen.pl
•4 łyżki erytrytolu @jawo2008.pl
•2 pipety flavdrops orzechowych @myproteinpl
•odrobina mleka
•pół łyżeczki sody
•szklanka mąki pszennej razowej (lub innej dowolnej)
•pół tabliczki czekolady @redchocolatepl
•2 łyżki sproszkowanych orzechów @myproteinpl
•odrobina wody
🔄WYKONANIE:
Naczynie smarujemy olejem. Jabłka myjemy, oczyszczamy z gniazda, kroimy w kawałki i wysypujemy razem z orzechami na dno naczynia żaroodpornego.
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą mikserem i wlewamy na owoce.
Pieczemy w 180st C przez 45min.
Naczynie odwracamy na talerzu lub desce i czekamy aż się odklei oraz ostygnie.
Rozpuszczamy czekoladę w mikrofali (lub kąpieli wodnej), dodajemy orzechy w proszku i odrobinę wody. Polewamy odwrócone ciasto.
Dekorujemy resztą czekolady i orzechami laskowymi.