💫 Piernik migdałowo-marchewkowy 💫
Wersja TRADYCYJNA 🥚 oraz WEGAŃSKA 🌿 Ciasto BEZGLUTENOWE i BEZ CUKRU oraz LAKTOZY 🤩
Idealny na jesienne wieczory przy herbacie 🫖 jak i świąteczny stół BN 🎄🎁
Piernik jest bardzo aromatyczny 🧡 Ciasto wilgotne dzięki kremowi z nerkowców ale i chrupiące od migdałów w cieście, wzbogacone dodatkową porcją witamin z marchewki 🥕
👉Przepis dodaje do mojej akcji kulinarnej na instagramie @apricot_smile #fitapricotsmile ☺️ Zachęcam również i Ciebie 🧡
🥕SKŁADNIKI CIASTO (9 kawałków):
~2 starte marchewki
~250g mąki kukurydzianej
~200g jogurtu migdałowego
~100g oleju kokosowego @pakman_foods
~aromat migdałowy flavdrops
~50g odżywki białkowej np smak biała czekolada/ wanilia @kfdnutrition / @sklep.sfd
~100g białka jaj @farmabialka.pl lub 🌿 3 łyżki eggveg + ciepła woda
~5 poruszonych tabletek słodzika
~75g migdałów @pakman_foods
~pół łyżeczki sody
~szczypta soli
~duża łyżka przypraw korzennych
~duża łyżka cynamonu
🥕SKŁADNIKI KREM:
~100g nerkowców namoczonych przez noc @pakman_foods
~1/3 szklanki mleka lub 🌿 napoju roślinnego np migdałowego
~2 łyżki syropu klonowego
~1 łyżka soku z cytryny
~aromat migdałowy flavdrops @myproteinpl
🥕WYKONANIE:
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach (odrobinę zostawiamy do dekoracji). W misce mieszamy ze sobą suche składniki.
Migdały możemy podprażyć na suchej patelni przez kilka minut (będą bardziej chrupiące). Zostawiamy kilka migdałów do dekoracji a resztę dodajemy do ciasta. Następnie dodajemy resztę mokrych i wszystko ucieramy.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180st C przez ok.50min. Studzimy.
Nerkowce miksujemy z reszta składników na gładki krem i odstawiamy do lodówki.
Gdy ciasto będzie gotowe do dekoracji, nakładamy krem, dekorujemy migdałami oraz odrobiną startej marchewki.
______________________
Rabaty:
www pakmanfoods.pl -5% „apricot”
www.sklep.kfd.pl -5% „apricot”
www.myprotein.pl -40% „SMILE”
www.farmabialka.pl -10% „apricot10”
www.sklep.sfd.pl -10% „apricot”