💫 Piernik migdałowo-marchewkowy 💫


Wersja TRADYCYJNA 🥚 oraz WEGAŃSKA 🌿 Ciasto BEZGLUTENOWE i BEZ CUKRU oraz LAKTOZY 🤩


Idealny na jesienne wieczory przy herbacie 🫖 jak i świąteczny stół BN 🎄🎁


Piernik jest bardzo aromatyczny 🧡 Ciasto wilgotne dzięki kremowi z nerkowców ale i chrupiące od migdałów w cieście, wzbogacone dodatkową porcją witamin z marchewki 🥕


👉Przepis dodaje do mojej akcji kulinarnej na instagramie @apricot_smile #fitapricotsmile ☺️ Zachęcam również i Ciebie 🧡



🥕SKŁADNIKI CIASTO (9 kawałków):

~2 starte marchewki

~250g mąki kukurydzianej

~200g jogurtu migdałowego 

~100g oleju kokosowego @pakman_foods 

~aromat migdałowy flavdrops

~50g odżywki białkowej np smak biała czekolada/ wanilia @kfdnutrition / @sklep.sfd

~100g białka jaj @farmabialka.pl lub 🌿 3 łyżki eggveg + ciepła woda

~5 poruszonych tabletek słodzika 

~75g migdałów @pakman_foods 

~pół łyżeczki sody

~szczypta soli

~duża łyżka przypraw korzennych

~duża łyżka cynamonu


🥕SKŁADNIKI KREM:

~100g nerkowców namoczonych przez noc @pakman_foods 

~1/3 szklanki mleka lub 🌿 napoju roślinnego np migdałowego 

~2 łyżki syropu klonowego

~1 łyżka soku z cytryny

~aromat migdałowy flavdrops @myproteinpl



🥕WYKONANIE:

Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach (odrobinę zostawiamy do dekoracji). W misce mieszamy ze sobą suche składniki. 


Migdały możemy podprażyć na suchej patelni przez kilka minut (będą bardziej chrupiące). Zostawiamy kilka migdałów do dekoracji a resztę dodajemy do ciasta. Następnie dodajemy resztę mokrych i wszystko ucieramy.


Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180st C przez ok.50min. Studzimy.


Nerkowce miksujemy z reszta składników na gładki krem i odstawiamy do lodówki.

Gdy ciasto będzie gotowe do dekoracji, nakładamy krem, dekorujemy migdałami oraz odrobiną startej marchewki.

______________________


Rabaty:

www pakmanfoods.pl -5% „apricot”

www.sklep.kfd.pl -5% „apricot” 

www.myprotein.pl -40% „SMILE”

www.farmabialka.pl -10% „apricot10”

www.sklep.sfd.pl -10% „apricot”