🦌🍪 CIASTECZKA KORZENNE RENIFERKI 🦌🍪
Super prosty przepis ale pomysłowe wykonanie❗️Do dekoracji zachęcam poprosić o pomoc mniejszego pomocnika 👦🏼👧🏻 na pewno nie odmówi 😁✌️
🦌SKŁADNIKI (1 blacha ciastek):
•1 żółtko
•100g mąki orkiszowej (użyłam od @gdanskiemlyny typ 630 jasna)
•50g mąki kukurydzianej
•50g ksylitolu @pakman_foods (rabat 5% APRICOT)
•10g przyprawy do piernika
•10g cynamonu
•aromat flavdrops o smaku biszkopta @myproteinpl
🦌DEKORACJA:
•pół tabliczki czekolady mlecznej, u mnie proteinowa @kfdnutrition (rabat 5% APRICOT)
•łyżeczka oleju kokosowego @sklep.sfd (rabat 10% apricot)
•jagody goji
•precelki
•maltesers
•dropsy z białej czekolady
🦌WYKONANIE:
Masło kroimy na kawałki. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto, zajmie to trochę czasu aż składniki się połączą. Masło musi się rozpuścić od ciepła dłoni. Formujemy 2 kulki i odstawiamy na 30min do lodówki.
Posypujemy blat mąką, wyjmujemy z lodówki pierwszą kulkę i rozwałkowujemy ją delikatnie, aby nie poszarpać ciasta. Jeśli ciasto przywiera do wałka, posypujemy odrobiną mąki. Rozwałkowujemy na grubość ok. 2 - 3 mm.
Wycinamy z ciasta za pomocą szklanki kółka i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najłatwiej pomagać sobie cienka łopatką silikonową przy odklejaniu ciastek od blatu).
Pieczemy w 180°C na ok.15 minut
W kąpieli wodnej (lub mikrofali) rozpuszczamy kostki czekolady z olejem kokosowym.
Ciastka po ostygnięciu smarujemy za pomocą łyżeczki smarujemy delikatnie ostudzoną (i gęstą) czekoladą. Przyklejamy oczka, rogi i usta. Źrenice to kropka czekolady wykonana czubkiem ostrego noża.
🎄Życzę samych pyszności na święta🎄
Rabaty:
www pakmanfoods.pl -5% „apricot”
www.sklep.kfd.pl -5% „apricot”
www.myprotein.pl -40% „SMILE”
www.farmabialka.pl -10% „apricot10”
www.sklep.sfd.pl -10% „apricot”