🦌🍪 CIASTECZKA KORZENNE RENIFERKI 🦌🍪


Super prosty przepis ale pomysłowe wykonanie❗️Do dekoracji zachęcam poprosić o pomoc mniejszego pomocnika 👦🏼👧🏻 na pewno nie odmówi 😁✌️


🦌SKŁADNIKI (1 blacha ciastek):

•1 żółtko 

•100g mąki orkiszowej (użyłam od @gdanskiemlyny typ 630 jasna)

•50g mąki kukurydzianej

•50g ksylitolu @pakman_foods (rabat 5% APRICOT)

•10g przyprawy do piernika

•10g cynamonu 

•aromat flavdrops o smaku biszkopta @myproteinpl


🦌DEKORACJA:

•pół tabliczki czekolady mlecznej, u mnie proteinowa @kfdnutrition (rabat 5% APRICOT)

•łyżeczka oleju kokosowego @sklep.sfd (rabat 10% apricot) 

•jagody goji

•precelki

•maltesers

•dropsy z białej czekolady



🦌WYKONANIE:

Masło kroimy na kawałki. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto, zajmie to trochę czasu aż składniki się połączą. Masło musi się rozpuścić od ciepła dłoni. Formujemy 2 kulki i odstawiamy na 30min do lodówki.


Posypujemy blat mąką, wyjmujemy z lodówki pierwszą kulkę i rozwałkowujemy ją delikatnie, aby nie poszarpać ciasta. Jeśli ciasto przywiera do wałka, posypujemy odrobiną mąki. Rozwałkowujemy na grubość ok. 2 - 3 mm.


Wycinamy z ciasta za pomocą szklanki kółka i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najłatwiej pomagać sobie cienka łopatką silikonową przy odklejaniu ciastek od blatu). 


Pieczemy w 180°C na ok.15 minut


W kąpieli wodnej (lub mikrofali) rozpuszczamy kostki czekolady z olejem kokosowym.


Ciastka po ostygnięciu smarujemy za pomocą łyżeczki smarujemy delikatnie ostudzoną (i gęstą) czekoladą. Przyklejamy oczka, rogi i usta. Źrenice to kropka czekolady wykonana czubkiem ostrego noża.


🎄Życzę samych pyszności na święta🎄


Rabaty:

www pakmanfoods.pl -5% „apricot”

www.sklep.kfd.pl -5% „apricot” 

www.myprotein.pl -40% „SMILE”

www.farmabialka.pl -10% „apricot10”

www.sklep.sfd.pl -10% „apricot”