🥚Są tu FANI JAJEK❓Dziś polecam wam 🇮🇱 SZAKSZUKĘ 🇮🇱 z ciecierzycą i rozmarynem 🌿
🍳Szakszuka jest jak sałatka jarzynowa... przepis ten sam ale składniki i smak trochę inne 😜😅
👩🏻🍳Liczę że trafię w wasze podniebienia moją wersją najpopularniejszego izraelskiego śniadania 💙 Szakszuka to jajka sadzone w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym, u mnie dodatkowo z ciecierzycą konserwową oraz listkami świeżego rozmarynu 🤩
Palce lizać 👌👌👌
👉Na kod ‚Apricot10’ zniżka u www.pakman.eu (zakupy powyżej 40zł z darmową wysyłką do paczkomatu przy wyborze opcji SMILE!!!)
▪️Składniki:
• 2 jajka
• 100g passaty pomidorowej
• 10g koncentratu pomidorowego
• 50g ciecierzycy konserwowej
• 50g czerwonej papryki
• 25g czerwonej cebuli
• 50g pieczarek
• przyprawy firmy Pakman: jarzynka, papryka słodka, czosnek, kurkuma, sól himalajska, pieprz
• kilka listków rozmarynu
Dodatki:
• ulubione pieczywo
▪️Czas wykonania:
25 minut
▪️Kaloryka:
302 kcal
▪️Makroskładniki:
białko: 23,2g węglowodany: 22,1g tłuszcze: 12,8g
▪️Wykonanie:
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę lub plastry. Passatę mieszamy w kubeczku z koncentratem.
Na patelni spryskanej pamem (oliwą w sprayu) podsmażamy warzywa. Po kilku minutach wlewamy sos pomidorowy i dodajemy przyprawy oraz świeży rozmaryn.
Smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut (tak by białko się ścieło a żółtko pozostało płynne). Podajemy z ulubionym pieczywem.
❗️RABATY❗️