Mój pierwszy WEGAŃSKI OMLET NA SŁODKO mnie nie rozczarował. Po prostu niebo w ustach! Z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej smakuje jak bożonarodzeniowe ciasto. Podany ze świeżymi truskawkami, cukrem kokosowym i masłem orzechowym idealnie wpiszę się w leniwe niedzielne śniadanie <3


Składniki (1 duży omlet = 2 porcje):•70g mąki z ciecierzycy
  • 30g płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 duży banan lub 2 małe
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • mleko roślinne
Dodatki: 
  • świeże truskawki
  • masło orzechowe Active mix orzechów crunchy firmy Primavika
  • cukier kokosowy
Wykonanie:
Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać rozgniecionego banana i połączyć wszystko z mlekiem roślinnym. Smażyć na suchej patelni o grubym dnie, na małym ogniu pod przykryciem. 

Podawać ze świeżymi truskawkami, masłem orzechowym i posypany cukrem kokosowym.