lipca 18, 2017
Kakaowo-piernikowy omlet z ciecierzycy z truskawkami (wegański, bez cukru, jajek, mleka, glutenu)
Mój pierwszy WEGAŃSKI OMLET NA SŁODKO mnie nie rozczarował. Po prostu niebo w ustach! Z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej smakuje jak bożonarodzeniowe ciasto. Podany ze świeżymi truskawkami, cukrem kokosowym i masłem orzechowym idealnie wpiszę się w leniwe niedzielne śniadanie <3
- 30g płatków owsianych bezglutenowych
- 1 duży banan lub 2 małe
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- mleko roślinne
- świeże truskawki
- masło orzechowe Active mix orzechów crunchy firmy Primavika
- cukier kokosowy
Wykonanie:
Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać rozgniecionego banana i połączyć wszystko z mlekiem roślinnym. Smażyć na suchej patelni o grubym dnie, na małym ogniu pod przykryciem.
Podawać ze świeżymi truskawkami, masłem orzechowym i posypany cukrem kokosowym.
Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać rozgniecionego banana i połączyć wszystko z mlekiem roślinnym. Smażyć na suchej patelni o grubym dnie, na małym ogniu pod przykryciem.
Podawać ze świeżymi truskawkami, masłem orzechowym i posypany cukrem kokosowym.