lutego 17, 2017
Owsiane ciasteczka z bakaliami (wegańskie, bez glutenu, cukru, jajek, mleka i masła)
- 1 szklanka zmielonych bezglutenowych płatków owsianych
- 1 szklanka bezglutenowych płatów owsianych
- 2 banany
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1/2 szklanki zmielonego maku
- 1/2 szklanki ksylitolu (lub innego cukru/słodu)
- 1 łyżka esencji migdałowej / olejku migdałowego
- 2 garście rodzynek
- 1 garść jagód goji
- 1 garść słonecznika
- 1 garść migdałów
- 4 łyżki sezamu
- odrobina soli
- 2/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 5 łyżek zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z wodą
Wykonanie:
Siemie lniane zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Banana rozdrabniamy wwidelcem lub blenderem. Olej kokosowy podgrzewamy aby uzyskać płynną formę. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy ze sobą i łączymy z składnikami mokrymi w dużej misce. Na blaszce do pieczenia dużą łyżką wykładamy ciasto tworząc okrągłe kleksy.
Pieczemy ok. 15 min w temp. 175st C.
Pieczemy ok. 15 min w temp. 175st C.