Wigilijny pasztet to dla mnie już tradycja. W tym roku upiekłam w nieco innej formie - w formie pasztecików. Jest to łatwiejszy sposób podania tych delikatnych wypieków. Nie trzeba kroić i martwić się, że pasztet się kruszy. 

Dodatkowo za jednym razem przygotowałam bazę, ale zmieniłam dodatki, dzięki temu upiekłam 2 rodzaje pasztecików. To bardzo pyszne i pożywne danie, możemy jeść z chlebem, sosem albo surówką. 

Nawet mięsożercom zasmakuje więc serdecznie zachęcam do pieczenia wege pasztetów. Każdy może być inny w zależności od składników, jakich użyjemy. Inwencja twórcza niech was nie opuszcza! 





Składniki na PASZTET FASOLOWO-SELEROWY:
  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
  •  1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 seler
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/ szklanki oliwy z oliwek
  • sól morska, pieprz kolorowy
  • 1 łyżka majeranku
Składniki na PASZTET SOJOWO-BURACZANY:
  • 2 szklanki ugotowanej soji
  •  1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duży burak
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/ szklanki oliwy z oliwek
  • sól morska, pieprz kolorowy
  • 1 łyżka tymianku
Wykonanie :
- PASZTET FASOLOWO-SELEROWY
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodać do wcześniej ugotowanej fasoli i kaszy jaglanej. Połączyć z olejem, przyprawami i solą. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Dodać starty na dużych oczkach seler i całość dokładnie wymieszać.

- PASZTET SOJOWO-BURACZANY -
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodać do wcześniej ugotowanej soi i kaszy jaglanej. Połączyć z olejem, przyprawami i solą. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Dodać starty na dużych oczkach burak i całość dokładnie wymieszać.





Następnie silikonowe formy do muffinek napełnić masą pasztetową. Piec przez 45-50min w temp. 180st C. Paszteciki wykładamy z pieca i pozostawiamy do przestudzenia. Wykładamy z foremek.