Środek zimy a ja dorwałam niedawno w markecie soczyste i słodkie BRZOSKWINIE. Musiałam od razu spróbować i do czegoś je dodać. W ten sposób powstała miska wypełniona po brzegi sezamowym i waniliowym smakiem a jej dopełnieniem jest aromat świeżej brzoskwini.
To jedno z moich ulubionych porannych rozgrzewających dań ostatnich dni <3 Rozkoszuje się nim popijając zbożową kawę na mleku owsianym. Prawdziwe pyszności!
Dla wielbicieli słodkich śniadań a przede wszystkim CHAŁWY jest to pozycja obowiązkowa do wypróbowania!
- 80g kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1/2 szklanka wody
- 2 łyżki erytrytolu lub innego słodu/cukru do smaku
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 20g waniliowego/naturalnego białka roślinnego (opcjonalnie)
- 2 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
- brzoskwinia
- ozdoba: sezam, nasiona chia, syrop buraczany
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, wlać mleko i wodę. Dodać słodzik/cukier, białko roślinne i wanilię. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień na minimum i gotować do momentu, aż kasza jaglana będzie miękka i wchłonie cały płyn (ok.10min). Odstawić do przestudzenia na 5min po czym dodać 2 łyżki pasy sezamowej i wymieszać.
Jaglankę przełożyć do miseczki i na wierzchu ułożyć brzoskwinię pokrojoną w kostkę. Udekorować sezamem i nasionami chia. Możemy polać także tahiną i syropem buraczanym.
Jaglankę przełożyć do miseczki i na wierzchu ułożyć brzoskwinię pokrojoną w kostkę. Udekorować sezamem i nasionami chia. Możemy polać także tahiną i syropem buraczanym.