Uważam, że każdą nie-wegańską potrawę można przygotować w roślinnej formie i będzie równie dobra co oryginał, do którego większość jest przyzwyczajona. W wigilię przygotowałam ŚWIĄTECZNE KROKIETY Z GRZYBAMI I SEREM <
Ciasto na naleśniki jest genialne! Serio :-) Przepis znalazłam na stronie food blogeriki Olgi Smile i jestem nim zachwycona! Naleśniki można zajadać w wytrawnej jak i słodkiej wersji. Co do farszu to udało mi się kupić za kilka złotych GRZYBY SHITAKE. Są one bogatsze w smaku i przede wszystkich posiadają wysokie walory odżywcze oraz prozdrowotneJeśli nie macie tych grzybów, możecie użyć pieczarek.
Zapraszam na ten pyszny przepis! Ja zajadałam się tymi naleśnikami popijając ciepłym barszczem :-)  


Składniki na NALEŚNIKI:
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 szklanki mleka sojowego
  • 1 i 1/3 wody gazowanej
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na FARSZ:
  • 1 kg grzybów (shitake, pieczarki)
  • 300g sera do pizzy firmy Violife 
  •  4 cebule
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól morska, pieprz
  • oregano
Wykonanie :
- NALEŚNIKI
Suche składniki przesypujemy przez sitko do miski i mieszamy ze sobą. Przesypujemy do blendera/miksera i dodajemy mleko, olej i wodę. Dokładnie miksujemy. Odstawiamy na kilka minut aby mąka wsiąknęła płyn. Smażymy na oleju kokosowym z dwóch stron na patelni nieprzywierającej.

- FARSZ -
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę, a następnie dodać partiami pokrojone grzyby. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i 3/4 sera połączyć z przestudzonymi grzybami. Całość dokładnie wymieszać.

Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy 4 boki tak by uzyskać sakiewkę. Naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w piekarniku w temp 180st C do momentu aż ser się rozpuści.


Grzybowe naleśniki rewelacyjnie smakują z gorącym barszczem.