Weekendowe puszyste amerykańskie NALEŚNIKI polecają się na PYSZNE ŚNIADANIE!!! Dziś w jeszcze zdrowszej wersji, bo do ich usmażenia użyłam MĄKĘ KASZTANOWĄ. Aby nadać ciekawego smaku dodałam również STARTĄ MARCHEW i CYNAMON. Wyszło bardzo smacznie, więc zakasajcie rękawy i bierzcie się do roboty, bo naleśniki same się nie zrobią :-P
Składniki na NALEŚNIKI (ok.3 średnie szt):
- 1 szkl.mąki kasztanowej do kupienia w sklepie internetowym www.biogo.pl
- 3/4 szkl.wody gazowanej
- 1 marchew
- 1 banan
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego do kupienia w sklepie www.biogo.pl
- 2 łyżki masła z orzechów nerkowca firmy Primavika
- *20g wegańskiej mieszanki proteinowej o smaku naturalnym Vegan Blend do kupienia w sklepie internetowym activehero.pl (*opcjonalnie)
- jogurt sojowo-migdałowy bez cukru firmy Provamel
- masło z suszonych migdałów
- świeże maliny
- świeże borówki
- cynamon
Wykonanie:
Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mąkę kasztanową połączyć z *roślinnym białkiem (*opcjonalnie), proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Następnie dodać rozgniecionego w rękach banana, przetartą marchew i masło orzechowe. Wlać wodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Naleśniki smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą.
Gdy pancakes delikatnie ostygną podajemy z ulubionymi dodatkami - jogurtem, polewą, lodami, orzechami, owocami czy orientalnymi przyprawami jak cynamon, kardamon i garam masala.