Ten przepis przypomina mi w szczególności TWAROGOWE SAŁATKI, które robiłam jeszcze przed przejściem na dietę wegańską. Przyprawiałam ją jedynie solą i pieprzem, a ze świeżych ziół wykorzystywałam KOPEREK i PIETRUSZKĘ. Obecnie jest sezon na OGÓRKI GRUNTOWE, a RZODKIEWKĘ i KALAREPĘ dostaniemy bez problemu w większych sklepach, więc dlaczego nie skorzystać z tych warzyw i stworzyć super kolację!

Jest to bardzo lekkie danie, ale na prawdę sycące.  Tofu wymieszane z jogurtem sojowym oraz kaszą pęczak wypełnią Wasze brzuchy, a warzywa  dostarczą orzeźwiającego smaku i wielu witamin. JEDZCIE NA ZDROWIE!

Składniki (2 porcje): 
  • 250g naturalnego tofu
  • 200g naturalnego jogurtu sojowego
  • 100g suchej kaszy pęczak
  • pęczek rzodkiewki
  • 1/2 kalarepy
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 sałata rzymska
  • ok.15 szt czarnych oliwek
  • 1 pęczek świeżego koperku
  •  1/2 pęczka świeżej pietruszki
  • sól  i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę pęczak gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa czyścimy i obieramy. Razem z tofu kroimy w drobną kostkę. Sałatę płuczemy i szatkujemy w paski. Koperek i pietruszkę drobno siekamy.

W dużej misce mieszamy sałatę, pokrojone warzywa i tofu z jogurtem, ziołami oraz oliwkami. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. 

Do dekoracji możemy użyć kiełków brokuła.