Ten przepis przypomina mi w szczególności TWAROGOWE SAŁATKI, które robiłam jeszcze przed przejściem na dietę wegańską. Przyprawiałam ją jedynie solą i pieprzem, a ze świeżych ziół wykorzystywałam KOPEREK i PIETRUSZKĘ. Obecnie jest sezon na OGÓRKI GRUNTOWE, a RZODKIEWKĘ i KALAREPĘ dostaniemy bez problemu w większych sklepach, więc dlaczego nie skorzystać z tych warzyw i stworzyć super kolację!
Jest to bardzo lekkie danie, ale na prawdę sycące. Tofu wymieszane z jogurtem sojowym oraz kaszą pęczak wypełnią Wasze brzuchy, a warzywa dostarczą orzeźwiającego smaku i wielu witamin. JEDZCIE NA ZDROWIE!
Jest to bardzo lekkie danie, ale na prawdę sycące. Tofu wymieszane z jogurtem sojowym oraz kaszą pęczak wypełnią Wasze brzuchy, a warzywa dostarczą orzeźwiającego smaku i wielu witamin. JEDZCIE NA ZDROWIE!
- 250g naturalnego tofu
- 200g naturalnego jogurtu sojowego
- 100g suchej kaszy pęczak
- pęczek rzodkiewki
- 1/2 kalarepy
- 2 ogórki gruntowe
- 1 sałata rzymska
- ok.15 szt czarnych oliwek
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1/2 pęczka świeżej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Kaszę pęczak gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa czyścimy i obieramy. Razem z tofu kroimy w drobną kostkę. Sałatę płuczemy i szatkujemy w paski. Koperek i pietruszkę drobno siekamy.
W dużej misce mieszamy sałatę, pokrojone warzywa i tofu z jogurtem, ziołami oraz oliwkami. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
Do dekoracji możemy użyć kiełków brokuła.
W dużej misce mieszamy sałatę, pokrojone warzywa i tofu z jogurtem, ziołami oraz oliwkami. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
Do dekoracji możemy użyć kiełków brokuła.