Aromatyczne danie w ostrym orientalnym sosie przypasuje każdemu kto kocha HINDUSKIE SMAKI. Moim nowym odkryciem jest ŻÓŁTA SOCZEWICA, która okazała się strzałem w 10! Wspaniale rozgotowuje się nadając gęstą konsystencję, która jest największą zaletą indyjskiej potrawie - DAL TADKA.
SOCZEWICA to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także chroni przed nowotworami. Jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, więc polecana jest cukrzykom. Bogata w witaminy z gr.B, żelazo (ANEMIA), fosfor, magnez, cynk i kwas foliowy (KOBIETY W CIĄŻY).
Regularnie spożywana SOCZEWICA poprawia cerę i pracę układu pokarmowego, dzięki czemu przyspiesza metabolizm. W przeciwieństwie do FASOLI jest lekko strawna, więc możemy ją jeść bez zahamowań i obawy przed problemami żołądkowymi :-)
- 400g żółtej soczewicy
- 500ml passaty pomidorowej
- 2 pomidory
- 2 białe cebule
- 2 łyżki oleju kokosowego
- kawałek świeżego imbiru
- sok z 1/2 cytryny
- sól himalajska/morska
- woda
- przyprawy: 1 łyżka garam masala, 2 łyżki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1,5 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka asafetydy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 zmielonych ziaren gorczycy, 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry, 1/2 łyżeczki cynamonu
Soczewicę zalewamy wodą (2cm nad poziomem ziaren) i gotujemy przez ok.15min pod przykryciem. Dodajemy passatę pomidorową, pokrojone w kostkę pomidory i cebulę, , obrany i pokrojony w cienkie paski imbir, olej kokosowy i przyprawy. Gotujemy przez 10-15min do momentu gdy soczewica całkowicie się rozgotuje. Na koniec danie doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Dal Tadka podajemy z ryżem lub plackami Naan.
Dal Tadka podajemy z ryżem lub plackami Naan.