Zainspirowana kulinarnymi warsztatami z Hello Morning i jej "azjatycką michą" postanowiłam stworzyć swoją własną wersję, i tak oto wymyśliłam SAŁATKĘ ORIENTALNĄ. Nazwa "SAŁATKA" może być myląca ponieważ jest to doskonała potrawa zarówno na zimno jak i ciepło, na śniadanie, kolację jak i obiad!
W skład mojej potrawy wchodzą nie tylko warzywa, wodorosty i ryż, ale również fasola z ciecierzycą, które są idealnym uzupełnieniem diety w białko! Jest to idealna propozycja zarówno dla tych, którzy intensywnie ćwiczą, ale jak i dla tych co są na diecie i próbują zrzucić kilka kilogramów. Ja obecnie zaliczam się do obu tych grup ;-)
Sałatka podana z sezamem i sosem sojowym nabiera ciekawego azjatyckiego smaku, a wymieszana z jarmużem i kiełkami odżywi organizm w witaminy i sole mineralne. Ciecierzyca, jarmuż i szpinak bogate są w żelazo, więc jest to danie, którym posilą się anemicy. Chwytajcie więc za noże oraz garnki i do dzieła!
W skład mojej potrawy wchodzą nie tylko warzywa, wodorosty i ryż, ale również fasola z ciecierzycą, które są idealnym uzupełnieniem diety w białko! Jest to idealna propozycja zarówno dla tych, którzy intensywnie ćwiczą, ale jak i dla tych co są na diecie i próbują zrzucić kilka kilogramów. Ja obecnie zaliczam się do obu tych grup ;-)
Sałatka podana z sezamem i sosem sojowym nabiera ciekawego azjatyckiego smaku, a wymieszana z jarmużem i kiełkami odżywi organizm w witaminy i sole mineralne. Ciecierzyca, jarmuż i szpinak bogate są w żelazo, więc jest to danie, którym posilą się anemicy. Chwytajcie więc za noże oraz garnki i do dzieła!
Składniki:
- 100g ryżu brązowego**
- 100g białej fasoli
- 100g ciecierzycy
- 2 garście jarmużu
- 2 garście szpinaku
- pół opak. kiełków brokuła
- kilka różyczek brokuła
- 1/2 cebulki szalotki
- 2 płatki nori
- 4 łyżki sezamu
- sos sojowy
- pieprz cayenne (papryka ostra)
Wykonanie:
Fasolę i ciecierzycę zamoczyć przez noc w wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej. Na drugi dzień wodę wymienić na świeżą. Ugotować w rondelku z dodatkiem soli. W drugim garnku gotujemy ryż bez soli!
Gdy strączki i ryż będą ugotowane, wrzucamy je do jednego dużego garnka i dodajemy jarmuż oraz szpinak, drobne różyczki brokuła i sos sojowy. Na małym ogniu przez kilka min podgrzewamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i płatki nori, małe różyczki brokuła i sezam. doprawiamy pieprzem cayenne i jeśli jest taka potrzeba sosem sojowym.
**Produkty do wykonania tej sałatki można zakupić w sieci sklepów ALMA.
**Produkty do wykonania tej sałatki można zakupić w sieci sklepów ALMA.