marca 15, 2016
Wiśniowo-orzechowe ciasto gryczane z czerwonym sosem owocowym (bez glutenu, cukru, nabiału i jajek)
Po POZNAŃSKU mówi się o takiej osobie jak ja - "SŁODKI PAMPER", a to przez to, że tak bardzo lubię słodycze ;-P Mogłabym nie jeść obiadu czy kolacji, tylko słodkie ciastka, placki, batoniki i czekolady...ale to szybko zemściłoby się na mnie i mojej wadze ;-) Dlatego tą przyjemność trzeba dozować i najlepiej wybierać trochę zdrowsze alternatywy. To ciasto jest właśnie jedną z nich!
Moje GRYCZANE CIASTO jest niesamowicie wilgotne, dzięki dużej ilości owoców. Poza tym jest przyjemnie kwaśne bo wykorzystałam w tym przepisie WIŚNIE. Ma posmak chrupiących orzechów laskowych i czekoladowy posmak czekolady, bo dodałam KAKAO oraz KAROB. A to wszystko polane jest jeszcze sosem wiśniowym...mmhhmm wyobraźcie sobie ten smak ;-)))
A najlepiej sami sprawdźcie w swojej kuchni, piekąc to pyszne CZEKOLADOWO-WIŚNIOWO-ORZECHOWE CIACHO Z SOSEM OWOCOWYM ;-D
- 2,5 szklanki mąki gryczanej
- 3/4 opak mrożonych wiśni
- 1 szklanka ksylitolu (lub innego słodu/cukru)
- 1/3 szklanki kakao 1%
- 1/3 szklanki karobu
- 150g orzechów laskowych
- 2 łyżeczki sody
- 2 szczypty soli morskiej/himalajskiej
- 3/4 szklanki mleka (najlepiej z orzechów laskowych)
- 1/3 szklanki oleju ryżowego/ kokosowego
Składniki na sos owocowy:
- 1 opak mrożonych czerwonych owoców (np. malin, porzeczek czerwonych)
- 2-3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki agaru
CIASTO: Suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Następnie dodajemy rozmrożone wiśnie i mieszamy. W drugiej misce łączymy olej z mlekiem i powoli przelewamy cały czas mieszając do miski z suchymi.
Ciasto przekładamy na blachę prostokątną lub kwadratową wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch sypiemy orzechy laskowe i lekko wduszamy w ciasto (by się nie spaliły od góry).
Pieczemy przez 50min w temp. 175st C (bez termoobiegu).
SOS OWOCOWY: Owoce z cukrem wrzucamy do garnka i gotujemy aż nadmiar wody wyparuje. Możemy lekko zblendować owocową masę by miała gładszą konsystencję. Do gorących owoców dodajemy agar i energicznie mieszamy gotując jeszcze przez ok. 1 min. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Czekoladowe ciasto gryczane podajemy z ciepłym sosem owocowym.