Dziś TŁUSTY CZWARTEK, ale dla mnie jest to dzień jak co dzień. Nie mam zamiaru jeść pączków czy innych słodkich tłustych buł. Oczywiście chętnie wpałaszowałabym coś niezdrowego, ale ze względu na dietę oczyszczającą muszę wytrzymać ten i kolejne dni ;-)
Po słodkim obżarstwie pewnie zachce się Wam jakiś 'konkret', dlatego dziś kuszę SAŁATKĄ SZPINAKOWO-SOCZEWICOWĄ W SOSIE BESZAMELOWYM. Jest wspaniała na ciepło wraz z kaszą gryczaną i warzywnym burgerem!
Po słodkim obżarstwie pewnie zachce się Wam jakiś 'konkret', dlatego dziś kuszę SAŁATKĄ SZPINAKOWO-SOCZEWICOWĄ W SOSIE BESZAMELOWYM. Jest wspaniała na ciepło wraz z kaszą gryczaną i warzywnym burgerem!
- 250g suchej soczewicy + wody
- 2opakowania świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 śmietanka (np.sojowa, ryżowa)
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz biały
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na suchej patelni podsmażamy szpinak. Gdy liście stracą wodę dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dalej podgrzewamy. Soczewicę łączymy ze szpinakiem. Wlewamy śmietankę, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 20min.
Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Sałatka jest idealnym dodatkiem do burgerów i kotletów.
Przepis dodany do akcji:
Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Sałatka jest idealnym dodatkiem do burgerów i kotletów.
Przepis dodany do akcji: