Ostatnio dowiedziałam się, że niestety muszę przez co najmniej kilka miesięcy pożegnać się z CUKREM, SŁODAMI i SŁODKIMI OWOCAMI oraz WARZYWAMI SKROBIOWYMI. Ze względu na kiepski stan zdrowia odpada również PSZENICA i DROŻDŻE.
Na początku byłam załamana koniecznością zmiany diety...co ja będę jadła będąc weganką?? Przymus zmiany sposobu odżywiania dał mi prawdziwego kopa do tego by zacząć więcej gotować i piec w domu. Teraz mam wielką nadzieję, że tym samym odzwyczaję się od niezdrowych i szkodliwych słodyczy sklepowych oraz przejdę prawdziwy detoks organizmu ;-) Niech to wyjdzie mi na zdrowie!!
Szybkie i niezawodne babeczki z owocami jagodowymi na mące orkiszowej oraz cukrze brzozowym polecają się jako pyszna propozycja na TŁUSTY CZWARTEK!!
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 3/4 szklanki ksylitolu (cukru brzozowego)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju
- 2/3 opakowania mrożonych jagód
- 2/3 opakowania mrożonych truskawek
Wykonanie:
Mrożone owoce wsypać do miski na kilka godzin by się rozmroziły. Następnie suche składniki łączymy ze sobą i dolewamy do nich składniki płynne. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy owoce (zostawiamy garść do dekoracji) i ponownie mieszamy.
Ciasto przelewamy do foremek muffinkowych. Na środku każdej babeczki umieszczamy truskawkę i kilka jagód. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st C.
Przepis dodany do akcji:
Ciasto przelewamy do foremek muffinkowych. Na środku każdej babeczki umieszczamy truskawkę i kilka jagód. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st C.
Przepis dodany do akcji: