Nazwa IRLANDZKIE RISOTTO wzięła się od kolorów składników, które użyłam do tego przepisu ;-) Flaga Irlandii ma kolor zielono-biało-pomarańczowy, tak samo jak groszek cukrowy, ryż i dynia piżmowa! O tej porze roku dynię znajdziecie na targu czy w biedronce a zamiast groszku konserwowego polecam sięgnąć po mrożony.  

Pod koniec gotowania dodaję wegański ser do pizzy Violife, który pod wpływem wysokiej temperatury rozpuści się nadając ciekawego aromatu daniu. Dobrze też połączy wszystkie elementy w jedną pyszną całość. 

Dziś użyłam wegańskiego sera do pizzy Violife, ale jeśli macie jakiś inny ulubiony ser, który będzie pasował, to śmiało sięgajcie po niego!


Składniki (3 porcje):
  • 300g ryżu risotto
  • 400g dyni piżmowej
  • 200g mrożonego zielonego groszku
  • 1 biała cebula
  •  2 ząbki czosnku
  • 200g wegańskiego sera do pizzy firmy Violife
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3-4 szklanki wody
  • sól, pieprz biały
Wykonanie:
Na patelni podsmażyć czosnek (pokrojony w plasterki) i cebulę (kostka). Po 5 min dodać ryż i dalej smażyć. W tym czasie obrać dynię i pokroić w kostkę. 

Ryż zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy przez 15min. Dynię i groszek połączyć z ryżem. Dolać szklankę wody (lub więcej jeśli uważacie, że jest taka potrzeba) i doprawić solą oraz pieprzem białym. Gdy ryż i warzywa staną się miękkie oraz wchłoną całą wodę dodajemy starty na tarce ser. Po rozpuszczeniu sera danie jest gotowe do podania.