CHIA in. SZAŁWIA HISZPAŃSKA to świetny produkt nadający się do przygotowywania kisieli, galaretek i puddingów. Zawartością substancji odżywczych dorównują SIEMIENIU LNIANEMU. Jednak szałwia hiszpańska ma jedną przeważającą zaletę - neutralny smak, który nabiera w zależności od użytych przez nas dodatków - owoców, soków, napojów roślinnych, mleka...

Dla BEZGLUTENOWCÓW to produkt niemal obowiązkowy! Dzieci też ze smakiem spałaszują kolorowy deser z chia.W mojej kuchni nigdy nie brakuje tych zdrowych ciemnych malutkich ziarenek i Wam również je polecam do wypróbowania! Gotujcie, eksperymentujcie, dodawajcie różne składniki i odkrywajcie nowe smaki ;-)

Składniki (2 porcje):
  • 250ml mleka (np.kokosowego)
  • 250ml wody
  • 6 łyżek chia
  • 2 kiwi
  • 3 łyżki ksylitolu
  • owoce i bakalie do dekoracji
Wykonanie:
Zielona warstwa: w ciepłej wodzie rozpuścić 1,5 łyżki ksylitolu. Po przestudzeniu dodać obrane kiwi i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać łyżki chia, wymieszać i przelać do miseczki.  

Biała warstwa: podgrzewamy mleko kokosowe i dodajemy do niego ksylitol. Wsypujemy nasiona chia, mieszamy i zawartość wlewamy do nowej miseczki. 

Obie miseczki odstawiamy na kilka godzin (w lodówce lub na blacie kuchennym). Przelewamy na zmianę zawartość dwóch miseczek (tak by utworzyć 2 kolorowe warstwy) do przezroczystego kieliszka, pucharka lub słoiczka. Na koniec dekorujemy orzechami, wiórkami kokosowymi i owocami.


Przepis dodany do akcji: 
91normal v5uq59kfofgbtwl4gdxdu29biqgbzwzz  
Facebook: www.facebook.com/Make-Life-Green-393667497478163
Instagram: www.instagram.com/make_life_green
Pinterest: pl.pinterest.com/MakeLifeGreen/
Mail: k.szczepanska1987@gmail.com