Cały rok z niecierpliwością czekam na Boże Narodzenie i moje ulubione danie - MAKIEŁKI. Tak właśnie w Wielkopolsce mówimy na mak z bakaliami oraz do wyboru: z chlebem, bułką bądź makaronem. Ja zdecydowanie obstawiam razową pastę, bo pieczywo szybko mięknie tworząc lepką breję ;-P Zdecydowanie nie przepadam za taką konsystencją! 

Chętnie modyfikuję przepisy, a wszystko po to by odkryć nowe smaki i ciekawe połączenia. Podczas tych świąt zamiast makiełek postawiłam na KUTIĘ. W sklepach (nie wiem czemu!) ziarna pszenicy trudno dostać, a jak już są, to często za śmiesznie wysoką cenę, dlatego wykorzystałam dostępny wszędzie, tani i bardzo zdrowy PĘCZAK. 

PĘCZAK czyli KASZA JĘCZMIENNA jest bardzo niedoceniana w kuchni, a szkoda bo jest bardzo odżywcza i bogata w witaminy, makro- i mikroskładniki. Wprowadzając ją do diety obniżamy poziom cholesterolu i tym samym regulujemy ciśnienie krwi. Pęczak wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby, trzustki i śledziony. Posiada również działanie grzybobójcze, wirusobójcze, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. 

Czarny mak wraz z jęczmienną kaszą, słodkimi kasztanami, gorzkimi orzechami włoskimi i kwaśną żurawiną, a to wszystko polane naturalnym jogurtem sojowym, ryżowym, kokosowym...co kto lubi ;-) Taka potrawa jest bez wątpienia ekstrawagancka i warta Waszej uwagi!!!

Składniki (4 porcje):
  • 200g pęczaku
  • 200g czarnego maku
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1,5 szklanki wody
  • 75g obranych surowych kasztanów
  • 75g orzechów włoskich
  • 50g żurawiny
  • 50g rodzynek
  • 50g suszonej moreli 
  • kilka łyżek syropu klonowego 
  • garść bakali do dekoracji 
Wykonanie:
Mak zalać połową szklanki mleka i połową szklanki wody, moczyć przez noc. Żurawinę, rodzynki i morele zalać wodą i moczyć  co najmniej przez  2 godziny (można moczyć przez całą noc, tak jak mak). Następnie mak gotować przez 15min, po czym odstawić do ostudzenia.  

Pęczak zalać szklanką wody i gotować przez 15min, a następnie dodać 1,5 szklanki mleka i gotować jeszcze 10-15min, aż ziarna staną się miękkie. Połowę kaszy jęczmiennej wraz z makiem kilkakrotnie zmielić w maszynce.

Kasztany przekroić na połówki i przy pomocy ostrego nożyka obrać ze skorupek. Wszystkie bakalie drobno posiekać, połączyć z ziarnami pęczaku i zmieloną masą. Dosłodzić syropem klonowym i udekorować bakaliami wg uznania.