Człowiek je oczami, dlatego uwielbiam jak mój talerz jest kolorowy! Gdy nie mam za bardzo czasu ani ochoty na gotowanie, a mam wilczy apetyt, otwieram lodówkę i wykładam całą moją szufladę z warzywami.
Podstawą każdej mojej sałatki jest mix różnych sałat z dodatkiem rukoli, roszponi, szpinaku czy jarmużu. Po obowiązkowym opłukaniu mieszam je ze sobą i dodaję do nich górę świeżych warzyw, ziół i kiełków. To co znajdzie się akurat na talerzu zależy od tego co dostanę na targu czy w sklepie, bo przecież nie przez cały rok dostaniemy np.jarmuż czy pomidory malinowe.
Wszystkie sałaty polewam zawsze aromatycznym ziołowym sosem lub jeśli mam ochotę na coś ostrego - sosem curry. Mam swoje ulubione zestawy, które najbardziej pasują do wybranego dressingu.
Może i Wam one przypasują? Sami wypróbujcie i dajcie znać który najbardziej Wam się spodobał!
Składniki na SOS VINEGRETTE:Podstawą każdej mojej sałatki jest mix różnych sałat z dodatkiem rukoli, roszponi, szpinaku czy jarmużu. Po obowiązkowym opłukaniu mieszam je ze sobą i dodaję do nich górę świeżych warzyw, ziół i kiełków. To co znajdzie się akurat na talerzu zależy od tego co dostanę na targu czy w sklepie, bo przecież nie przez cały rok dostaniemy np.jarmuż czy pomidory malinowe.
Wszystkie sałaty polewam zawsze aromatycznym ziołowym sosem lub jeśli mam ochotę na coś ostrego - sosem curry. Mam swoje ulubione zestawy, które najbardziej pasują do wybranego dressingu.
Może i Wam one przypasują? Sami wypróbujcie i dajcie znać który najbardziej Wam się spodobał!
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka syropu (dowolnego np.ryżowego, klonowego, daktylowego)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli morskiej i pieprzu czarnego
- 2 łyżki wody
- 6 łyżek oleju lnianego
Składniki na SAŁATKĘ AROMATYCZNĄ:
- mix sałat + jarmuż
- 2 rzodkiewki
- kawałek żółtej papryki
- kawałek pomidora malinowego/ 4 pomidorki cherry
- kawałek awokado
- kawałek kalarepy
- 4 plasterki cukinii
Wykonanie:
SOS: czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i miksujemy w blenderze.
SAŁATKA: wszystkie warzywa płuczemy pod bieżącą wodą (również sałatę!). Cukinię obieramy ze skórki, a kawałek awokado wydrążamy łyżką (jeśli jest bardzo dojrzałe i miękkie). Warzywa kroimy na małe kawałki i polewamy sosem ziołowym.
Można dodać do sałatki ziołowego tofu firmy POLSOJA.
Składniki na SOS CURRY:
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka syropu (najlepiej ryżowego)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki suszonych ziół dalmatyńskich
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli morskiej i pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki wody
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Składniki na SAŁATKĘ POŻYWNĄ:
- mix sałat + rukola
- garść kiełków brokuła
- 2 rzodkiewki
- kawałek żółtej papryki, pomarańczowej, czerwonej lub zielonej
- 4 plasterki ogórka
- 1/4 białej cebuli
- garść ugotowanej ciecierzycy
SOS: czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i miksujemy w blenderze.
SAŁATKA: wszystkie
warzywa płuczemy pod bieżącą wodą (również sałatę i kiełki). Ciecierzycę gotujemy wg wskazań na opakowaniu (warto ugotować więcej na zapas, bo można ją trzymać do 4 dni w lodówce). Ogórek obieramy ze skórki. Warzywa kroimy na kawałki i polewamy
sosem curry.
Przepis dodany do akcji: