Za co kocham lato?! Na przykład za cudownie przepysznie słodkie BRZOSKWINIE! Miała być kolejna szarlotka a wyszła BRZOSKWINIOTKA :-D Razem z gruszkami i jabłkami oraz cynamonem stworzyły duet doskonały. A wszystko to na zdrowym spodzie z płatków owsianych i mące razowej. Jeśli ciasto upieczemy na bezglutenowych płatkach owsianych i mące razowej bezglutenowej będzie to idealny pomysł na letnie ciacho dla osób nietolerujących gluten. Śmiało jedźcie nie licząc kalorii, to przecież samo zdrowie!
Składniki na kruchą tartę:
- 1 szkl mąki pszennej razowej
- 1 szkl zmielonych płatków osianych i żytnich
- 1/2 szkl mix otrębów zbożowych i zarodków pszennych
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 1 szkl nierafinowanego cukru trzcinowego
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 1/4 szkl wody
- 4 duże brzoskwinie + 1 do dekoracji
- 2 małe jabłka
- 2 małe gruszki
- 50g migdałów
- przyprawy: 1 łyżka cynamonu, pół łyżeczki imbiru i szczypta gałki muszkatałowej
Suche składniki na tartę umieszczamy w dużej misce, dodajemy olej i napęczniałe siemię lniane. Wyrabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i na 30min umieszczamy w zamrażarce.
W tym czasie kroimy w kostkę owoce i wrzucamy do garnka. Smażymy razem z przyprawami na prawie gładką masę. Mus zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Tortownicę smarujemy olejem i wykładamy 3/4 ciasta, po czym nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15min w temp. 180st C. Wykładamy gorącą tartę na 30min by ostygła. Brzoskwiniową masę nakładamy na ciasto i posypujemy kruszonką, czyli pozostałą częścią ciasta. Dekorujemy kawałkami świeżej brzoskwini oraz migdałami.
Pieczemy ciasto przez kolejne 15min w temp. 180st C. Po 2h studzenia tarty, wkładamy ją do lodówki na noc, by ciasto stało się wilgotne i miękkie od nadzienia.