Czy wiecie, że nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż mięso łososia atlantyckiego? Pewnie nie wiecie też, ze mają więcej wapnia niż mleko krowie oraz żelaza niż szpinak! Szałwia hiszpańska była wykorzystywana już wiele wieków temu w Meksyku przez Azteków. Cenili jej nasiona za dużą zawartość pełnowartościowego białka, magnezu kojącego skołatane nerwy i fosforu wzmacniającego kości.

Warto urozmaicać swoją dietę w nasiona szałwii hiszpańskiej, bo polepsza naszą koncentrację, poprawia pracę mózgu i zmniejsza ryzyko zachorowania na demencję starczą m.in. chorobę Alzheimera. Wspomaga również układ trawienny i poprawia wzrok.

Po zmieszaniu z płynem te pełne zdrowia malutkie ziarenka bardzo szybko pęcznieją i zamieniają koktajl w gęsty deser. Zachęcam do wypróbowania NASION CHIA w Waszej kuchni!
Składniki: 
  • 3 łyżki nasion chia
  • 10 truskawek
  • 10 wiśni
  • 10 czereśni
  • mała garść borówek
  • mała garść malin
  •  1-2 łyżki syropu klonowego
  • 1/3 szkl. wody mineralnej
Wykonanie:
Owoce razem z wodą i syropem klonowym dokładnie blendujemy w mikserze. Dodajemy szałwię hiszpańską, mieszamy i odstawiamy na 10min, aby nasiona napęczniały. Deser możemy ozdobić sezonowymi owocami i świeżą miętą.

 
Przepis dodany do akcji:
Lekkie i szybkie dania na upalne dniLetnie owoceZ dziećmi i dla dzieciPiknik