Czy wiecie, że nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż mięso łososia atlantyckiego? Pewnie nie wiecie też, ze mają więcej wapnia niż mleko krowie oraz żelaza niż szpinak! Szałwia hiszpańska była wykorzystywana już wiele wieków temu w Meksyku przez Azteków. Cenili jej nasiona za dużą zawartość pełnowartościowego białka, magnezu kojącego skołatane nerwy i fosforu wzmacniającego kości.
Warto urozmaicać swoją dietę w nasiona szałwii hiszpańskiej, bo polepsza naszą koncentrację, poprawia pracę mózgu i zmniejsza ryzyko zachorowania na demencję starczą m.in. chorobę Alzheimera. Wspomaga również układ trawienny i poprawia wzrok.
Po zmieszaniu z płynem te pełne zdrowia malutkie ziarenka bardzo szybko pęcznieją i zamieniają koktajl w gęsty deser. Zachęcam do wypróbowania NASION CHIA w Waszej kuchni!
- 3 łyżki nasion chia
- 10 truskawek
- 10 wiśni
- 10 czereśni
- mała garść borówek
- mała garść malin
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- 1/3 szkl. wody mineralnej