Dziś przepis bardzo klasyczny. Uwielbiam prostotę tego dania, bo niewielka ilość składników powoduję, że danie jest szybkie w wykonaniu i niesamowicie smaczne. Poza tym nie można tutaj nic zepsuć. Gwarantuję, że będziecie często wracać do tego przepisu.
Składniki:
- 200g białej fasoli
- 2 białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 przecier pomidorowy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- przyprawy: szczypta czarnuszki, papryki słodkiej, papryki ostrej, papryki chilli, pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Fasolę zostawiamy w wodzie przez całą noc, rano wylewamy wodę i nalewamy świeżej. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miekkości. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Fasolę odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka, dodajemy przecier pomidorowy (passatę pomidorową) i pomidory z puszki. Wrzucamy cebulę i czosnek, wszystko gotujemy przez 15min. Łączymy z przyprawami i solimy wg uznania. Podgotowujemy jeszcze przez 10min na małym ogniu.