Dziś przepis bardzo klasyczny. Uwielbiam prostotę tego dania, bo niewielka ilość składników powoduję, że danie jest szybkie w wykonaniu i niesamowicie smaczne. Poza tym nie można tutaj nic zepsuć. Gwarantuję, że będziecie często wracać do tego przepisu.


Składniki: 
  • 200g białej fasoli
  • 2 białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • przyprawy: szczypta czarnuszki, papryki słodkiej, papryki ostrej, papryki chilli, pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Fasolę zostawiamy w wodzie przez całą noc, rano wylewamy wodę i nalewamy świeżej. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miekkości. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Fasolę odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka, dodajemy przecier pomidorowy (passatę pomidorową) i pomidory z puszki. Wrzucamy cebulę i czosnek, wszystko gotujemy przez 15min. Łączymy z przyprawami i solimy wg uznania. Podgotowujemy jeszcze przez 10min na małym ogniu.