lutego 11, 2015
Wegetariańska chińszczyzna czyli orientalny makaron z warzywami, kiełkami i orzechami
Od tygodnia w mojej lodówce leżą kiełki do podsmażenia na patelni. Leżą i czekają na swoją kolej. Dziś nadszedł najwyższy czas by zrobić z nich pożytek i
przygotować orientalną chińszczyznę.
W tym daniu ważny jest nie tylko dobór składników, ale również sposób ich szatkowania. Podsmażenie warzyw jest niesamowicie szybkie, niestety najwięcej czasu spędzimy na obieraniu i krojeniu warzyw w słupki.Jeśli tylko wystarczy Wam cierpliwości, podbijecie tym daniem nawet najbardziej wyszukane podniebienie!
Składniki:
Przyprawa do chińszczyzny |
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 czerwona cebula
- 1 mała cukinia
- 100g pieczarek
- opakowanie kiełków na patelnię
- pół papryczki chilli
- 50g sezamu
- 50g orzechów ziemnych
- opakowanie makaronu z brązowego ryżu
- olej sezamowy
- sos sojowy
- 2 łyżeczki przyprawy do chińszczyzny Chinese five-spice blend firmy Lobo
Wykonanie:
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok.10min. W tym czasie obieramy cukinię, marchew, pietruszkę i kroimy w słupki. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka a papryczkę chilli drobno siekamy (jeśli nie chcemy zbyt ostrego dania usuwamy część nasion).
Na dwóch osobnych rozgrzanych patelniach podsmażamy przez kilka minut kiełki i fistaszki z sezamem. Patelnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Warzywa podsmażamy na oleju sezamowym, dodajemy do nich makaron, kiełki, orzechy ziemne oraz nasiona sezamu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską.
Na dwóch osobnych rozgrzanych patelniach podsmażamy przez kilka minut kiełki i fistaszki z sezamem. Patelnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Warzywa podsmażamy na oleju sezamowym, dodajemy do nich makaron, kiełki, orzechy ziemne oraz nasiona sezamu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską.