Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. Dla niektórych jest za gorzka, a inni rozkoszują się w jej wyraźnym smaku. Ja mogę śmiało napisać, że uwielbiam brukselkę! Wymyśliłam przepis, który skradnie podniebienia zarówno brukselko-żercom jak i brukselko-niejadkom. Brukselka w zestawieniu z gotowaną kukurydzą tworzy słodkie połączenie a prażone pestki dyni doskonale wpasowują się w delikatną
konsystencję kremu.
konsystencję kremu.
Składniki:
- 500g obranej brukselki
- 2 ugotowane kolby kukurydzy
- suszone warzywka na bulion warzywny
- pół batata
- pół szklanki pestek dyni
- 1,5L wody
- sól himalajska, pieprz biały/cytrynowy
- pół łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
Do garnka wrzucamy kilka łyżek suszonych warzyw na bulion oraz połówkę obranego i pokrojonego w plastry batata. Zalewamy wodą i gotujemy przez 15 min. W osobnym garnku wrzątkiem zalewamy kukurydzę i gotujemy przez 20min, studzimy i nożem obcinamy ziarna. Następnie obieramy i kroimy na dwie połówki główki brukselek. Dodajemy brukselkę do garnka z warzywami i gotujemy przez kolejne 15min. Na koniec dodajemy ugotowaną kukurydzę, dodajemy przyprawy i delikatnie solimy, gotujemy jeszcze przez 5min. Na patelni prażymy przez 5min pestki dyni. Krem nakładamy do miseczki i posypujemy na wierzchu pestkami dyni.